https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podnikatel-na-liberecku-dorovnaval-teren-nepovolenymi-odpady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podnikatel na Liberecku dorovnával terén nepovolenými odpady

6.9.2019 00:07 | LIBEREC (ČTK)
Nepovolenými odpady včetně plastů nebo pneumatik zarovnával podnikatel v Mníšku u Liberce pozemek, který v minulosti sloužil k těžbě drceného kameniva. / Ilustrační foto
Nepovolenými odpady včetně plastů nebo pneumatik zarovnával podnikatel v Mníšku u Liberce pozemek, který v minulosti sloužil k těžbě drceného kameniva. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Nepovolenými odpady včetně plastů nebo pneumatik zarovnával podnikatel v Mníšku u Liberce pozemek, který v minulosti sloužil k těžbě drceného kameniva. Česká inspekce životního prostředí ho za to potrestala pokutou 250.000 korun. V tiskové zprávě o tom ve středu informovala mluvčí inspekce (ČIŽP) Radka Nastoupilová.
 

Podnikatel měl povoleno dorovnat terén pozemku na původní úroveň jen odpady schválenými provozním řádem. Inspektoři ale zjistili, že jsou tam i nepovolené odpady. "Zbytky cihel, tvárnice, PUR pěny, textilie, plasty, beton, eternit, odpadní dřevo, dřevní štěpky, větve, pařezy, pneumatika, znečištěné obaly a nařezané dřevěné sloupy napuštěné impregnačním prostředkem a jiné. Příjem těchto odpadů do zařízení byl v rozporu s provozním řádem," řekla vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Liberec Danuše Hráská.

Někde bylo uloženo víc odpadu, než bylo schváleno, což potvrdilo geodetické zaměření. "Z jeho výsledků vyplynulo, že v některých místech došlo k překročení maximální stanovené nivelity až o dva metry," dodala Nastoupilová. Pokuta pro podnikatele je pravomocná, za obdobný přestupek už ho dřív inspekce potrestala pokutou 80.000 korun. Pokud nepovolené odpady neodstraní, hrozí mu další sankce.

Čtvrtmilionovou pokutu za neoprávněné nakládání s odpady uložila liberecká inspekce i podnikateli, který je bez povolení skladoval minimálně rok na pronajatých pozemcích v areálu bývalého hospodářského objektu ve Starém Dubu na Liberecku. Na ploše zhruba 30.000 metrů čtverečních byly uloženy stovky až tisíce tun. Konkrétně směsné stavební a demoliční odpady, pneumatiky, dřevěný a plastový odpad, železné a barevné kovy, kabely, elektrozařízení, znečištěné elektromotory a převodovky, znečištěné textilie a rukavice, eternit, oleje či obaly znečištěné nebezpečnými látkami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist