https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podnikatele-museji-zaplatit-za-znecistovani-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podnikatelé musejí zaplatit za znečišťování ovzduší

11.1.2002 08:21 | MĚLNÍK (ČIA)
Za znečišťování ovzduší musejí zaplatit podnikatelé, kteří ke své činnosti využívají například malé kotle na vytápění objektů. "Provozovatel malého zdroje znečištění do dvou set kilowatt se musí přihlásit do 15. února a zaplatit příslušný poplatek," potvrdil vedoucí odboru životního prostředí mělnické radnice Ctirad Mikeš.
 

Výše platby závisí na použitém palivu. Za kotle na plyn, koks a dřevo nezaplatí jejich majitelé ani korunu, u topných olejů stoupá sazba až na čtyři tisíce korun a nejméně kvalitních kalových paliv na 40 tisíc korun ročně. Za poškozování ovzduší ovšem musejí zaplatit i podnikatelé provozující skládku paliv, surovin či odpadů a za činnosti, které výrazně znečišťují ovzduší.

"Tato povinnost samozřejmě platí i pro větší subjekty se zdroji do a nad pět megawattů. Správcem poplatku ale v jejich případě je okresní úřad České inspekce životního prostředí," doplnil Mikeš. Za nedodržení povinnosti a pominutí poplatku po 15. únoru hrozí malým podnikatelům finanční sankce ve výši deset tisíc korun. Jestliže ani po jejím vyměření nenastane náprava, mohou úředníci pokutu vyměřit i opakovaně.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist