https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podniky-neplnici-normy-eu-skonci-i-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podniky neplnící normy EU skončí i v ČR

31.7.2001 15:37 | PRAHA (ČIA)
Riziko odhalení vlastních nedostatků je zřejmě za dosavadní pasivitou domácích zpracovatelských podniků nežádajících po Bruselu odklad plnění podmínek legislativy EU při výrobě potravin. Vyplývá to z dnešního vyjádření tiskového mluvčího SVS Josefa Dubna.
 

Ten se přitom odvolává na stanovisko Evropské unie, podle které "lze jednat o přechodných obdobích pro jednotlivé konkrétní žadatele, nikoli o jednom přechodném období pro všechny". "Jde o přechodná období pro potravinářské zpracovatelské závody, jatka, mlékárny apod. Úředníkům v Bruselu je jasné, že jen tak lze splnění podmínek odkladu u jednotlivých žadatelů zkontrolovat," zdůraznil Duben.

Jednání o přechodných obdobích pro jednotlivé podniky je třeba brát vážně i podle ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského. "Je samozřejmé, že ten, kdo požádá o přechodné období z technologických důvodů (nikoli třeba hygienických), odhalí své nedostatky a musí doložit, že do vyjednaného data nedostatky odpovídajícím způsobem odstraní. K tomu musí mít také hotový projekt," upozornil Holejšovský.

"Podniky, které v okamžiku našeho vstupu do EU nebudou splňovat příslušné podmínky, budou muset skončit. A v případě, že by se náš vstup z různých důvodů odložil, hrozí podnikům bez vyjednaného přechodného období (těm, které nebudou splňovat podmínky), že přestanou fungovat i na našem trhu," zdůraznil Duben.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist