https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podniky-z-energeticky-narocnych-odvetvi-obdrzi-kompenzaci-1-64-mld.za-rok-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podniky z energeticky náročných odvětví obdrží kompenzaci 1,64 miliard

30.6.2023 10:40 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průmyslové subjekty v energeticky náročných odvětvích za loňský rok dostanou od státu kompenzace ve výši 1,64 miliardy korun. Rozhodla o tom ve středu na návrh ministerstva životního prostředí vláda. Peníze jsou určeny podnikům za účelem předejít takzvanému úniku uhlíku.
 

Kompenzace je možné vyplácet v situaci, kdy náklady na elektřinu průmyslovým subjektům vzrostou vlivem rostoucí ceny emisních povolenek natolik, že se výroba z Evropské unie přesune do zemí, které kladou menší důraz na snižování emisí, vysvětlilo ministerstvo v důvodové zprávě. "Celosvětově emise skleníkových plynů v dotčeném odvětví tedy nebudou klesat, ale naopak vzrostou," uvedlo.

Podle nařízení vlády z roku 2020, které způsob kompenzací stanovuje, se týkají například odvětví výroby kožených oděvů, výroby a hutního zpracování hliníku, výroby buničiny, papíru a lepenky, surového železa, oceli a feroslitin, rafinovaných ropných produktů či výroby a hutního zpracování mědi.

Cena emisních povolenek v evropském systému ETS v únoru letošního roku poprvé překonala hranici 100 eur (zhruba 2370 korun) za tunu. Emisní povolenky si v současnosti kupují uhelné elektrárny, ocelárny, cementárny a další průmyslové podniky včetně například cukrovarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist