https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podoli-oslavilo-svetovy-den-mokradu-ty-sve-by-chtelo-zvelebit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podolí na Slovácku chce zvelebit své mokřady

6.2.2017 14:00 | PODOLÍ (ČTK)
Mokřady v obci vznikly předloni, iniciátorem byl Pavel Podškubka.
Mokřady v obci vznikly předloni, iniciátorem byl Pavel Podškubka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podolí na Slovácku 4. února oslavilo Světový den mokřadů. Vesnice je má na třech hektarech plochy, kterou by v budoucnu chtěla jako odpočinkovou zónu ještě zvelebit. V obci vypukla loni krize kvůli sporu o pozemek v nadregionálním biocentru Hluboček, který navazuje právě na mokřady. Vyústila v rezignaci většiny zastupitelů, kvůli níž vesnici 20. května čekají předčasné volby.
 

Mokřady v obci vznikly předloni, iniciátorem byl Pavel Podškubka. "Nikdy předtím jsme tady neměli nic, co by zadržovalo vodu v krajině," řekl ČTK Podškubka. Mokřady podle něj přispívají i šetrnému obhospodařování půdy. "Chtěl bych, aby zde byly menší půdní bloky a více zeleně. Máme už vytypovaná další místa, kde bychom chtěli mít vodní plochy," dodal.

O zřízení mokřadů začal uvažovat zž před více než deseti lety. Jelikož obec nevykoupila pozemky, udělal to sám. Obešel při tom asi čtyři desítky majitelů. "Realizovalo se to od února do konce června 2015 za asi tři miliony korun. Máme dvě lokality mokřadů, Kačinec v nadregionálním biocentru Hluboček a Přední díly. Dělalo se tam několik tůní a mokřadů na sebe kaskádově navazujících," doplnil Podškubka.

Podle bývalé starostky Jany Rýpalové (Alternativa pro Podolí) obec chystala další úpravy mokřadů, ke kterým se bude chtít po květnových předčasných volbách vrátit. V lokalitě by měl být vybudován altánek se stolem a naučná stezka, počítá se i se stojany na kola a odpadkovými koši. Naučná stezka by měla vzniknout i na Hlubočku.

Spor o prodej pozemku v Hlubočku vyhrotil situaci v obci loni v červenci. Kvůli rozdílným názorům na něj se rozpadla koalice Alternativy pro Podolí a ČSSD, která se pak spojila s tehdejší opozicí, sdružením Život v Podolí 2014. Spolu odvolali starostku Rýpalovou a místostarostku Jarmilu Kasperovou (Alternativa pro Podolí). Starostou zvolili Jaroslava Hastíka (ČSSD) a místostarostou Miroslava Křižku (Život v Podolí 2014).

Hastík a Křižka uváděli jako důvod odvolání Rýpalové s Kasperovou podezření z pochybení při získání dotace z EU na duchovní a relaxační areál, které stále vyšetřuje policie. Jejich odpůrci to ale odmítají a tvrdí, že ženy byly odvolány, protože nechtěly prodat lékařce a bývalé zastupitelce Evě Dokoupilové zmíněný pozemek v biocentru.

Jeho prodej odmítli lidé v říjnu v referendu souběžně s krajskými volbami. Místní hlasovali i pro zachování charakteru jeho užívání jako trvalého travního porostu či pro zákaz vyjímání pozemků a jejich částí z nadregionálního biocentra. V obci se po odvolání Rýpalové s Kasperovou zvedla vlna nepokoje s demonstracemi a transparenty v ulicích.

Nová koalice ztratila v listopadu v devítičlenném sboru většinu po rezignaci jednoho zastupitele a zbylých náhradníků za ČSSD. Na své posty rezignovali i další lidé včetně Hastíka s Křižkou. Zastupitelé zůstali jen tři. Do voleb pověřili výkonem pravomocí starostky Tatianu Perničkovou (Alternativa pro Podolí). Stará se o provoz obce, investice tříčlenné zastupitelstvo schvalovat nemůže.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
jav snp
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist