https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podoubravi-ma-strategicky-plan-rozvoje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podoubraví má strategický plán rozvoje

26.7.2001 11:18 | LIBICE NAD DOUBRAVOU (ČIA)
Strategický plán rozvoje má zpracovaný mikroregion Podoubraví. Tento plán je nutný pro možnost čerpání financí z předvstupních programů Evropské unie, konkrétně z programu Sapard. "Soustředili jsme se především na problematiku zemědělství a přírody", uvedl pro ČIA předseda Svazku obcí Podoubraví (SOP) Jaromír Saidl.
 

Jedním z bodů plánu rozvoje je například myšlenka na založení společných technických služeb. Ty by měly být vybaveny dokonalou technikou, na kterou by jednotlivé obce jinak neměly dostatek prostředků. "Tato akce ale bude finančně velmi náročná, což znamená, že tento záměr nebude možné realizovat bez přispění Evropské unie", řekl Saidl.

Dalším investičním záměrem, který figuruje v plánu rozvoje, je projekt revitalizace horního toku řeky Doubravy. Ten byl totiž počátkem 70. let uměle narovnán. Voda tam nyní podle Saidla teče značnou rychlostí a na první překážce se potom hromadí. Takovou překážkou je právě obec Bílek u Chotěboře, která byla nedávno postižena záplavami. Revitalizace toku a vytvoření záchytných míst by mělo dalším povodním zabránit. "To je ale enormně náročný úkol a případně by se na něm musel podílet i kraj a stát - samotné obce do toho sice také mohou vstoupit, ale ne s velkými finančními prostředky", dodal Saidl.

Svazek obcí Podoubraví má v současné době 24 členů, mezi kterými jsou i dvě města, a to Ždírec nad Doubravou a Golčův Jeníkov. Největší město tohoto regionu, Chotěboř, do svazku oficiálně vstoupit odmítla a bude jen spolupracovat. Důvodem je strach radnice ze ztráty suverenity, protože ve svazku by její hlas měl stejnou váhu, jako nejmenší obec. SOP tak má rozlohu 27,5 tisíce hektarů a celkem 15 tisíc obyvatel.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist