https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podpora-pro-zemedelce-z-eu-by-pristi-rok-mela-smerovat-na-hnojiva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podpora pro zemědělce z EU by příští rok měla směřovat na hnojiva

28.12.2022 00:36 | PRAHA (ČTK)
Mimořádná podpora pro zemědělce by příští rok mohla směřovat na zvládání nákladů s vysokými cenami hnojiv. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Hnojiva zdražují hlavně kvůli rostoucím cenám plynu. Letos se v ČR mezi zemědělce na zvládání krize rozdělilo 831 milionů Kč z peněz EU a státního rozpočtu.
 

Nekula uvedl, že výroba dusíkatých hnojiv se kvůli drahému plynu některým výrobcům letos nevyplácela, a zastavovali proto výrobu. Na unijní radě ministrů se ale již mluvilo o tom, že produkce se obnovuje. Podle Nekuly se v EU začalo diskutovat o tom, že by zemědělci mohli příští rok opět dostat mimořádnou podporu a debaty směřují k tomu, aby se podnikům pomohlo s vysokými cenami hnojiv. "Drtivá většina členských států to podpořila." řekl Nekula.

S mimořádnou pomocí musí souhlasit Evropská komise. "Zdá se, že komisař Janusz Wojciechowski je tomu nakloněn," doplnil ministr. Letošní mimořádnou pomoc z peněz EU mohly státy doplnit o peníze z vlastního rozpočtu. Česko dostalo od EU 277 milionů korun, dalších 554 milionů korun podpory šlo ze státního rozpočtu. Peníze se rozdělily mezi chovatele prasat, drůbeže a dojnic nebo pěstitele brambor a jablek.

Nekula k tomu poznamenal, že ne všechny státy se rozhodly mimořádnou pomoc spolufinancovat v takové míře jako Česko. Uvedl, že například Rakousko žádné peníze z rozpočtu nepřidalo a v Chorvatsku bylo kofinancování 100 procent.

Ministr také zmínil, že čeští zemědělci i potravináři mohli žádat o podporu z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PRGLF) na splátky úvěrů. Rozdělí mezi ně 900 milionů Kč. Zemědělci mohou dostat až 250 000 korun, potravináři až 1 250 000 korun. Částka, o kterou mohly podniky žádat, nesmí přesáhnout 50 procent z nesplacené jistiny úvěru. O programy byl velký zájem a kapacita se vyčerpala hned po jejich spuštění. Nekula už uvedl, že podpory poskytnuté přes fond mají výrazný multiplikační efekt


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist