https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pohybu-pres-sumavske-turisticke-prechody-brani-zatarasy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pohybu přes šumavské turistické přechody brání zátarasy

25.3.2020 00:11 | VIMPERK (ČTK)
Pohybu přes šumavské hraniční přechody Bučina a Nové Údolí brání betonové zátarasy a závory. / Ilustrační foto
Pohybu přes šumavské hraniční přechody Bučina a Nové Údolí brání betonové zátarasy a závory. / Ilustrační foto
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
Pohybu přes šumavské hraniční přechody Bučina a Nové Údolí brání betonové zátarasy a závory. Jde o přechody pro pěší, které však vedou po asfaltové silnici. Zátarasy zde umístila celní správa a policie s ohledem na uzavření hranic kvůli obraně proti šíření koronaviru. Řekli to zástupci šumavského národního parku.
 

"Jedná se o frekventované přechody pro pěší a cyklisty. Proto zde vznikly zábrany," uvedl Jiří Dolejší z NP Šumava. Bučina a Nové Údolí jsou na Prachaticku a spojují českou stranu s Německem.

Na Šumavě je řada dalších přechodů pouze pro pěší. Často vedou po turistických trasách lesem. Na nich zatím žádné zátarasy nejsou. "Někdy se nachází i ve vyšších polohách, kde ještě leží sníh," řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Myslel tím například přechod u Poledníku poblíž Prášil na Klatovsku, nebo Sedmiskalí u Kvildy na Prachaticku. "Uvidíme, jak se vše bude řešit v létě, kdy na těchto místech bývá více turistů. Otázkou je, jaká bude v létě situace ohledně koronaviru i uzavření hranic," uvedl Dolejší.

Přestože přechody jsou na území šumavského národního parku, celní správa i složky integrovaného záchranného systému zde mohou dělat určitá opatření.

Omezený provoz na hranicích nařídila vláda. Nyní je otevřeno jen několik přechodů prakticky pouze pro nákladní dopravu.

V Jihočeském kraji se nemoc COVID-19 potvrdila zatím u 30 lidí. Česko mělo k půlnoci 1289 potvrzených případů nákazy koronavirem. Dnes zemřel druhý pacient. Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován v Havířově, měl pokročilou rakovinu. První oběť epidemie Česko oznámilo v neděli, byl to pětadevadesátiletý muž z Prahy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist