https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pokracovani-testu-porazeneho-skotu-na-bse-je-ohrozeno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pokračování testů poraženého skotu na BSE je ohroženo

21.8.2001 18:54 | JIHLAVA (ČIA)
Nedostatek finančních prostředků ohrožuje další pokračování testů hovězího dobytka na nemoc BSE. Jak ČIA řekl vedoucí oddělení virologie a laboratoře BSE Státního veterinárního ústavu v Jihlavě Pavel Barták, v současné době zbývají zásoby na dva až tři týdny testování. "Pokud do té doby nedorazí státem přislíbené prostředky, testy nebudou moci pokračovat. To nás staví do neřešitelné situace, protože my sami nemůžeme vyšetřování zastavit, toto rozhodnutí je v kompetenci ministerstva zemědělství," řekl Barták.
 

Jihlavská laboratoř vyšetří až dva tisíce vzorků týdně, cena jednoho vyšetření se pohybuje okolo 1600 korun. Testy by měly být hrazeny státem, ale doposud jsou na ně čerpány finance z rozpočtu Státní veterinární správy. "Tyto peníze jsou ale určeny na jiné plánované akce a navíc jsou už téměř vyčerpány," řekl Barták.

Podle Bartáka by případné pozastavení testů nemělo nijak ohrozit spotřebitele, protože jsou stále konfiskovány rizikové části poraženého skotu. "Z pohledu Evropské unie by ale pozastavení testů z důvodu nedostatku financí mohlo ohrozit důvěryhodnost České republiky," dodal Barták.

Letošní testování na nemoc BSE by podle odborníků mělo přijít až na 100 milionů korun, které by měl ústavům zaplatit právě stát. Testovat na BSE se začal veškerý poražený skot starší 30 měsíců poté, co se zjistilo, že nebezpečnou nemocí je nakažena kráva na farmě v Dušejově.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist