https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pokracuje-oprava-krkonosskeho-muzea-ve-vrchlabi.v-budove-byvaleho-klastera-vznikne-hlavni-navstevnicke-centrum-krnap
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pokračuje oprava krkonošského muzea ve Vrchlabí. V budově bývalého kláštera vznikne hlavní Návštěvnické centrum KRNAP

9.2.2021 11:40 | VRCHLABÍ (ČTK)
Opravený klášter s novou interaktivní expozicí bude sloužit pro návštěvníky jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš.
Opravený klášter s novou interaktivní expozicí bude sloužit pro návštěvníky jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš.
Foto | VitVit / Wikimedia Commons
Oprava bývalého kláštera augustiniánů ve Vrchlabí, který je sídlem krkonošského muzea, vyšla zatím zhruba na 35 milionů korun. Stavební práce, které začaly před rokem, by měly být hotové do konce roku 2021, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Budova bývalého kláštera je zavřená od podzimu 2017, vznikne v ní nové hlavní Návštěvnické centrum KRNAP. Stavební práce zajišťuje společnost Metrostav, která zakázku vyhrála s cenou 109,5 milionu korun bez DPH.
 

"Práce nabraly zpoždění, a to především s ohledem na kolísání hladiny spodní vody a nutným statickým úpravám a podchycením základů kláštera. Hotová je část přístavby nového vstupu, hrubé rozvody a statické úpravy objektu," řekl ČTK Drahný.

Správa podle něj předpokládá kvůli vícepracím nárůst ceny zhruba o 15 procent, především s ohledem na zajištění statiky objektu.

Na stavební část projektu naváže budování expozice s předpokládaným otevřením pro veřejnost v první polovině roku 2023. Celkové náklady včetně vybudování expozice jsou odhadovány na více než 200 milionů korun. Projekt finančně podpořila EU z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) zaměřeného na podporu muzeí. Evropské dotace mají činit více než 80 procent uznatelných nákladů.

Opravený klášter s novou interaktivní expozicí bude sloužit pro návštěvníky jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš. Nové Návštěvnické centrum KRNAP nahradí v minulosti oblíbené expozice Kámen a život a Člověk a hory. Vznikne expozice dokumentující příběh Krkonoš s ohledem na jedinečnou přírodu a soužití přírody a člověka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist