https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pokuty-za-znecisteni-potoku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Pokuty za znečištění potoků

21.11.2006 | RAKOVNÍK | MF Dnes
Dvacet pokut v celkové hodnotě 741 850 korun udělil odbor životního prostředí Městského úřadu v Rakovníku od začátku letošního roku průmyslovým podnikům a fyzickým osobám za znečištění Rakovnického a Lišanského potoka v Rakovníku.
 
„Jde asi o největší počet pokut za znečištění povrchových vod u obce s rozšířenou působností,“ řekla vedoucí odboru odboru Alena Škoudlínová. Poslední havárie s následkem znečištění vody se stala před čtrnácti dny na Lišanském potoce. Vinou zanedbání pracovních povinností zaměstnance společnosti Lasselsberger zde vyteklo do Lišanského a následně do Rakovnického potoka přibližně 5 tisíc litrů vody znečištěné nerozpuštěnými jíly a kaolíny, které se používají při výrobě keramických obkladů. V tomto případě voda neobsahovala složky nebezpečné životu a neuhynuly žádné ryby. Firma se k chybě přiznala a případ se řeší.

Mnohem větší ekologická havárie se stala v červnu letošního roku. Tehdy přes kanalizaci unikla do potoka odpadní voda z procesu výroby pracího prášku společnosti Procter and Gamble - Rakona plná škodlivých látek a způsobila úhyn stovek ryb a bezobratlých živočichů. Místní organizace Českého rybářského svazu podle jeho místopředsedy Ondřeje Hejdy vyčíslila tehdejší ztráty na rybách na 40 tisíc korun. „Firma se k havárii přiznala a projevila zájem škodu nahradit,“ řekl Hejda.

„Firma dostala za tuto havárii několikasettisícovou pokutu, kterou už zaplatila,“ potvrdila Alena Škoudlínová z odboru životního prostředí rakovnické radnice.

Znečištění v Rakovnickém potoce ale nezpůsobují pouze úniky z místních průmyslových podniků. „Svůj podíl na špatném stavu vody v tomto potoce mají také zemědělci a obce, jejichž kanalizace není napojena na čistírnu odpadních vod,“ uvedla Alena Škoudlínová. Podle ní starostové obcí při budování kanalizací málo využívají možností dotačních programů určených na tyto účely od státu, kraje i Evropské unie.

„Zlepšením situace se zabýval jen městys Senomaty, obce Lubná a Pavlíkov, které vybudovaly kanalizaci s připojením na centrální čističku odpadních vod. Byli bychom rádi, kdyby to udělaly i další obce,“ řekla Škoudlínová.

V příštím roce by podle ní měl být kvůli přísnějším limitům Evropské unie také zvýšen výkon rakovnické čističky. „Pokud by lidé zjistili, že je voda v potoce znečištěná nějakými chemikáliemi, ať tuto skutečnost co nejrychleji nahlásí hasičům,“ dodala.

***

* Některé havárie

listopad 2006 - z firmy Lasselsberger vyteklo do Lišanského potoka 5 tisíc litrů vody znečištěné nerozpuštěnými jíly a kaolíny

červen 2006 - do Lišanského potoka unikla odpadní voda z firmy Procter and Gamble -Rakona plná škodlivých látek a způsobila úhyn stovek ryb
reklama

 
Ondřej Těšínský

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist