https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-na-hranicnim-prechodu-v-hornim-dvoristi-zvazuje-zasah
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie na hraničním přechodu v Horním Dvořišti zvažuje zásah

24.9.2000 20:12 | PRAHA (EkoList)
Zásah proti aktivistům, kteří se svým vlakem stále stojí na hraničním přechodu v Horním Dvořišti, zvažuje Policie ČR. "Pokud nebudou lidé ve vlaku schopní se dohodnout, budeme asi muset zásah zvážit," řekla nám mluvčí jihočeské správy Policie ČR Martina Kolářová. Kdy by k zásahu mohlo dojít ale nevěděla. "To záleží na tom, jak situaci zhodnotí velitelé, kteří jsou přímo na místě," řekla Kolářová EkoListu.
 

Vlak s aktivisty zastavil na Horním Dvořišti dnes ráno ve 4:55 a ačkoli měl být odbaven do jedné hodiny, stojí v kolejišti dvořišťského nádraží až dosud. Zhruba 520 aktivistů z italské organizace YA BASTA!, kteří se měli tímto speciálním vlakem dopravit dnes dopoledne do Prahy, odmítlo totiž vydat čtyři své kolegy, kterým policie nedovolila vstoupit na území ČR, a kteří se měli vrátit přes Rakousko zpět do Itálie. Vlak kvůli tomu nedostal povolení k jízdě. V Praze dnes za povolení další jízdy do Prahy pro všechny aktivisty ve vlaku demonstrovalo 150 účastníků demonstrace, svolané Iniciativou proti ekonomické globalizaci (INPEG) před Ministerstvo vnitra. Také v Římě se shromáždilo asi 50 členů YA BASTA!, kteří požadovali volný vstup do ČR pro své kolegy. Italské úřady však po zvážení situace přímo na místě dali od celé věci ruce pryč. V Horním Dvořišti je pouze zástupce italské ambasády v Praze, který monitoruje situaci.

"Aktivisté zkoušeli přehrazovat trať železničními pražci, což se jim snad podařilo rozmluvit. Ovšem své čtyři kolegy dosud nevydali. Pokud se s nimi nedohodneme, budeme muset zasáhnout podle zákona o policii," řekla dnes EkoListu Martina Kolářová s tím, že "samozřejmě doufá, že žádný policejní zásah nebude třeba."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist