https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-obvinila-firmu-za-vznik-ropnych-lagun-v-hradci-kralove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie obvinila firmu za vznik ropných lagun v Hradci Králové

5.6.2019 00:09 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Policie obvinila odpadovou firmu kvůli způsobení ropných lagun v okolí jejího areálu na okraji Hradce Králové. Firma, která se zabývá dekontaminací a recyklací odpadů, čelí obvinění z trestného poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Za tento trestný čin hrozí zákaz činnosti nebo až půl roku vězení. V tiskové zprávě to minulý týden uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.
 

Policie případ vyšetřuje od roku 2017. Začala jej řešit po upozornění na zapáchající laguny na louce u Labe. Zaměstnanci firmy nebyli podle policie vedením firmy proškoleni a seznámeni s předpisy potřebnými k práci. "Zaměstnanci nezabezpečili řádně odpad v areálu před nežádoucím únikem a odpady odtékaly na okolní pozemky," uvedla mluvčí. Vedení firmy podle ní ani nedělalo kontrolu toho, co se v areálu dělo.

Podle znalce byly limity ropných látek v některých místech překročeny až desetinásobně. "Bude muset být provedena sanace zeminy ve čtyřech okolních lokalitách. Zemina bude sanována do hloubky jednoho metru o celkovém objemu 250 metrů krychlových," uvedla mluvčí. Náklady na sanaci se odhadují na více než 1,2 milionu korun. Ke kontaminaci spodních vod nedošlo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist