https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-odlozila-pripad-otravenych-navnad-na-broumovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie odložila případ otrávených návnad na Broumovsku

25.9.2018 00:10 | NÁCHOD; (ČTK)
Náchodská policie nezjistila, kdo nakladl letos v únoru otrávené návnady na pastvinách na Broumovsku. / Ilustrační foto
Náchodská policie nezjistila, kdo nakladl letos v únoru otrávené návnady na pastvinách na Broumovsku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Náchodská policie nezjistila, kdo nakladl letos v únoru otrávené návnady na pastvinách na Broumovsku. Případ odložila, informovala náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová. Ochranáři mají podezření, že útok cílil na vlky, kteří se na Broumovsku objevili v roce 2015 po 200 letech. Důkazy pro to ale nejsou. Od té doby vlci zadávili desítky ovcí a zvěře a někteří chovatelé lobovali za jejich odstřel. Vlk ale patří mezi přísně chráněné druhy.
 

Na Broumovsku někdo nastražil uhynulou zvěř s obsahem jedu na hlodavce. Policisté na základě návnad ani nezaznamenali žádná otrávená zvířata. "Policisté prověřili přijaté trestní oznámení o nálezu uhynulé ovce s vloženými otrávenými návnadami jako podezření ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a po prošetření jej odložili. V průběhu šetření jsme si vyžádali provedení odborných expertiz z oblasti toxikologie a ochrany přírody a ohrožených druhů," uvedla Prachařová. Získá-li policie nové poznatky, může zahájit trestní stíhání.

Trestní oznámení podala Správa CHKO Broumovsko, kterou spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR.

"V mrtvých ovcích byl umístěn jed, to může být samozřejmě rizikové pro všechna zvířata, která s tím přijdou do kontaktu. Bylo podezření, že to bylo úmyslně nastraženo na vlky a krkavce," řekla v pátek mluvčí agentury Karolína Šulová.

Kladení návnad odsoudili zástupci Hnutí Duha, kteří vlky monitorují. "Nejde jen o to, že se někdo chce vypořádat s predátorem, který mu chodí na ovce, ale může dojít také k otrávení psů, nemluvě o dravcích, liškách a tak dále," řekl koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Podle něj kolují po Broumovsku zvěsti o nelegálním odstřelu vlků. "Někteří chovatelé říkají, že viděli fotografie vlků, kteří měli být (na Broumovsku) zabiti, ale jestli je to pravda, nevíme. Údajně k tomu mělo dojít začátkem letošního roku. Jsou to nepodložené informace, důkazy chybí. Každopádně nemáme indicie, že by vlci z Broumovska zmizeli," dodal Kutal.

Podle stopaře vlků Jana Korandy, který se monitorování vlků na Náchodska a okolí dlouhodobě věnuje, je ale jejich výskyt menší než dříve. Nejpozději koncem roku 2017 došlo prý k posunu vlčí smečky z Broumovska do nedalekých Vraních hor. I tam již byla potvrzena reprodukce vlků. Předpokládá se, že asi dva vlci z původní broumovské smečky zůstali v oblasti Broumovských stěn.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist