https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zasadne-popira-existenci-provokateru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zásadně popírá existenci provokatérů

28.9.2000 19:53 | PRAHA (EkoList)
Zástupci Občanských právních hlídek (OPH) včera v noci na tiskové konferenci poskytly novinářům informace o údajné činnosti lidí, kteří během úterních násilných demonstrací vypadali a chovali se jako demonstranté a zároveň velmi snadno procházeli policejními kordóny. Zároveň oznámili, že své záznamy a svědectví očitých svědků předají k prošetření orgánům ministerstva vnitra. Policie přiznává existenci policistů v civilu, ale zároveň odmítá jakékoliv úvahy o provokatérech ve svých řadách.
 

"Pokud tohle někdo tvrdí, tak je to sprostá pomluva. Rozhodně nemáme žádné provokatéry. Vždyť to by odporovalo zdravému rozumu," důrazně se ohrazuje Jan Holub, tiskový mluvčí policejního prezidia. Podle Pavla Douchy z tiskového oddělení OPH některé důkazy poukazují k tomu, že zmiňovaní lidé se podíleli na násilí v ulicích a zároveň mají nadstandardní vztahy s policií. "To nás znervózňuje, ale zároveň rozhodně nechceme tvrdit, že bychom z námi zjištěných informací vyvozovali existenci policejních provokatérů, to by byla úvaha na příliš tenkém ledě," vysvětluje postoje OPH Doucha.

Podle Jana Holuba se několik desítek neuniformovaných příslušníků kriminální policie účastnilo bezpečnostních opatření, aby prováděli monitorování a dokumentaci činnosti demonstrantů i policistů. Na otázku, zda se tito policisté pohybovali i mezi demonstranty, nechtěl Holub odpovědět. Zároveň zdůraznil, že se policie neobává nějakého skandálního odhalení v souvislosti s policisty v civilu.

Marek Veselý, tiskový mluvčí OPH, dnes večer EkoListu sdělil, že hlídky podaly trestní oznámení na neznámého pachatele, který ničil v úterý večer výlohu restaurace McDonalds na Václavském náměstí. V této souvislosti OPH předaly státnímu zastupitelství na Praze 1 videozáznam, který by mohl pomoci identifikovat demonstranta, který výlohu rozbíjel.

Veselý v této souvislosti uvedl, že zároveň požádali příslušné orgány o prozkoumání možné souvislosti mezi demonstrantem na videozáznamu a člověkem, kterého údajně očitý svědek viděl, jak prochází bez problému policejním kordónem poté, co ukázal jakýsi průkaz.


reklama

 
Jan Bouchal, Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist