https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zatkla-dvojici-aktivistu-v-nizozemske-galerii-u-divky-s-perlou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zatkla dvojici aktivistů v nizozemské galerii u Dívky s perlou

28.10.2022 12:23 (ČTK)
Dvojice aktivistů včera demonstrovala v haagské obrazárně Mauritshuis u díla nizozemského malíře Jana Vermeera Dívka s perlou. Na videoklipu na sociálních sítích je vidět dvojice mužů potírajících se červenou tekutinou. Jeden z nich se přilepí hlavou k obrazu, zatímco druhý anglicky říká: "Jaký je to pocit, vidět něco krásného patrně ničeného před vašima očima?" Muž posléze dodá, že obraz je chráněný sklem, což v prohlášení potvrdila Mauritshuis. Podle obrazárny dílo nebylo poškozeno.
 

Policie v souvislosti s incidentem zatkla tři lidi. Není jasné, kdo je třetím zadrženým.

Aktivisté měli na sobě během incidentu bílá trička s nápisem "Just Stop Oil" (Zastavme ropu). Aktivistky téže organizace před dvěma týdny vychrstly polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha a poškodily jeho rám.

"Tento obraz je chráněný sklem, je naprosto v pořádku. Chránění ale nejsou zranitelní lidé v rozvojových zemích, budoucnost našich dětí není ochráněná, lidé v palivové nouzi vybírající si mezi teplem a jídlem nejsou ochránění," říkal dnes jeden z aktivistů, zatímco na něj návštěvníci galerie pokřikovali "hanba" nebo "vypadněte odtud".

Mauritshuis je podle nizozemského zpravodajského serveru Gelderlander první galerií v zemi, která se stala terčem podobného protestu. "Snažíme se tyto události co nejlépe předvídat. Nechceme zajít tak daleko, že bychom návštěvníky při příchodu (do galerie) prohledávali. Máme ale zásady týkající se velkých tašek," řekl serveru René Timmermans, mluvčí galerie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist