https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zaznamenala-dalsi-pokus-o-uskladneni-nebezpecneho-odpadu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zaznamenala další pokus o uskladnění nebezpečného odpadu

20.3.2019 14:47 | PRAHA (ČTK)
Moravskoslezští policisté zaregistrovali nové pokusy o pronájem objektů k nelegálnímu uložení odpadů. Už dříve pravděpodobně polská firma uložila ve dvou pronajatých areálech na Frýdecko-Místecku a Karvinsku více než 700.000 litrů hořlavého odpadu. Kriminalisté proto před takovýmto rizikem varují majitele nemovitostí či realitní makléře. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.
 

Kauzou se zabývá speciální tým, který podle ní shromažďuje veškeré informace k podezřelým osobám. Případ je zatím kvalifikován jako ohrožení a poškození životního prostředí a neoprávněné nakládání s odpady. Obviněn ale v této souvislosti dosud nikdo nebyl.

"V souvislosti s případy nelegálního uložení odpadů ve Starém Městě u Frýdku-Místku a v Bohumíně upozorňujeme majitele průmyslových objektů a pracovníky realitních kanceláří," řekla mluvčí. Podle policie existuje možnost, že je někdo v souvislosti s pronájmem průmyslových objektů osloví. "Zájem mohou mít hlavně o nevyužité objekty uvnitř velkých průmyslových podniků, kde je značný pohyb vozidel i osob, a činnost pachatelů by tak mohla uniknout jakékoliv pozornosti," doplnila Pokorná.

Policie varuje, že pokud bude do takového komerčně pronajatého objektu navezen nelegální nebezpečný odpad, náklady na jeho odstranění se pohybují v milionech až desítkách milionů korun. "Není ani vyloučeno, že tyto náklady bude muset vynaložit majitel objektu, který objekt k uskladnění odpadu poskytne," řekla policejní mluvčí.

Policie zatím příliš informací zjištěných vyšetřováním nezveřejnila. Uvedla ale například to, že v dosavadních případech sjednávali pronájem lidé hovořící polsky. Zastupovali ale i českou firmu. "Vlastníci objektů by měli být maximálně obezřetní. Od samého počátku by měli vědět, jaký materiál bude do objektu navážen. Měli by také znát totožnost lidí, kterým na svůj pozemek povolí vstup," uvedla Pokorná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist