https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zkouma-ceskobudejovickou-vyhlasku-o-odpadech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zkoumá českobudějovickou vyhlášku o odpadech

19.4.2001 10:21 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Trestním oznámením na neznámého pachatele ve věci stanovení a vymáhání neoprávněných nákladů poplatku za likvidaci komunálního odpadu se začala zabývat českobudějovická policie. Potvrdil to vyšetřovatel Jiří Farauer, který se případem zabývá.
 

S trestním oznámením se na českobudějovické okresní státní zastupitelství obrátila občanská sdružení Vráto a Jihočeská růže. Jejich představitelé jsou přesvědčeni, že vedení Magistrátu Českých Budějovic zneužilo slabosti zákona o odpadech a bez široké diskuse s občany předběhlo vládní přípravu zavedení poplatku či daně za komunální odpad, kde poplatek platí fyzická osoba.

"Schválením nové vyhlášky o nakládání s komunálním odpadem ze 14. prosince loňského roku odsoudila rada města a následně zastupitelé, kteří pro ni hlasovali, občany do role nesvéprávných platičů za vše, včetně černých skládek," tvrdí předsedkyně občanského sdružení Jihočeská růže Marie Paukejová. Dodala, že paušální roční poplatek ve výši 444 korun za osobu je stanoven nesprávně a enormně občany zatěžuje v porovnání s podnikatelskou činností. "Právnické a fyzické osoby, ač produkují stejný komunální odpad, mají řadu výhod. Například si mohou zvolit k likvidaci odpadu libovolnou firmu, mají volbu počtu i obsahu nádob a četnosti svozu, což občané města nemají a musejí využívat pouze služeb společnosti A. S. A., v níž má město podíl a v jejíž správní a dozorčí radě má své zástupce," upřesnil výhrady Občanského sdružení Vráto Jaroslav Janda.

Představitelé obou sdružení se navíc domnívají, že nově stanovenými poplatky jsou nejvíce postiženy rodiny s více dětmi, neboť suma 444 korun se týká i kojenců.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist