https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policka-otevre-centrum-vzdelavani-s-vertikalni-zahradou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polička otevře centrum vzdělávání s vertikální zahradou

2.7.2019 00:25 | POLIČKA (ČTK)
Městská knihovna v Poličce dokončuje Centrum technického vzdělávání, jeho součástí je vertikální zahrada se stovkami rostlin. Naplno začne fungovat pro školy i veřejnost v září.
Městská knihovna v Poličce dokončuje Centrum technického vzdělávání, jeho součástí je vertikální zahrada se stovkami rostlin. Naplno začne fungovat pro školy i veřejnost v září.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | policka.org
Městská knihovna v Poličce dokončuje Centrum technického vzdělávání, jeho součástí je vertikální zahrada se stovkami rostlin. Naplno začne fungovat pro školy i veřejnost v září. Řekl to ředitel knihovny Jan Jukl.
 

"Polička bude mít srovnatelné podmínky s velkými městy. Chceme se stát metodickým centrem vzdělávání v kompetencích potřebných ve 21. století," řekl Jukl.

Zahrada na zdi kolem městské knihovny má čtyři metry na výšku, na délku měří skoro 12 metrů. Je v ní 600 kapes se substrátem a v nich zasazených 1300 rostlin. O zálivku a hnojení se stará jednoduchý počítač.

"Zalévání se dělá pomocí Arduina (jednodeskový počítač), kterého dnes dokážeme udělat i v našem centru. Základem je čidlo, které zahradu hlídá, když klesne teplota pod nastavenou hodnotu, kytky zalije," řekl Jukl.

V zahradě roste máta, barvínek a běžné zahradní a luční květiny, zahrada směřuje na sever, zahradní architekta proto vybírala rostliny, které klimatické prostředí zvládnou.

"Zahradu jsme věnovali našemu rodákovi Bohuslavu Martinů, bude se jmenovat Rubínka. Účelem tam bylo vysadit vysočinskou louku. Definitivní podoba zahrady bude jasná za dva roky. Zjistí se třeba, že některým kytkám se tam nebude dařit a bude je potřeba vyměnit," řekl Jukl.

Centrum technického vzdělávání dá podle Jukla všem zájemcům prostředky a prostor pro přípravu na čtvrtou průmyslovou revoluci, protože průmysl 4.0 hodně změní trh práce. Centrum má mimo jiné různé druhy výukových robotů, které učí principy technického myšlení.

"Ať se budou, nebo nebudou měnit zaměstnání, lišit se bude samotný proces práce. Stále více práce delegujeme na stroje, které už neovládáme mechanicky, ale pomocí programů. Naučit se základy kódového, programovacího a robotického myšlení bude další kompetencí ke čtení, psaní a počítání," řekl Jukl.

Centrum nazvané Půda stálo 12,5 milionu korun, knihovna dostala dotaci 10,2 milionu korun, dva miliony dalo město Polička. Nabídne také například zájemcům programování CNC strojů či práci s laserem, ale pomůže třeba i zahrádkářům, kteří si budou chtít udělat stejný závlahový systém, který má vertikální zahrada, dodal Jukl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist