https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/politolog-na-vladu-by-melo-dopad-napriklad-dodatecne-hladikovo-obvineni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Politolog: Na vládu by mělo dopad například dodatečné Hladíkovo obvinění

24.10.2022 12:28 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dopad brněnské kauzy na vládu by politolog Petr Just čekal jen v případě, že by Petr Hladík (KDU-ČSL) byl jmenován ministrem a v dalších fázích trestního řízení byl třeba dodatečně obviněn. Reputaci lidovců podle Justa kauza zásadně neovlivní, neboť mají disciplinované voliče a přesvědčené příznivce. Naproti tomu politolog Josef Mlejnek míní, že Hladík i jeho strana by mohli mít poškozenou reputaci, kdyby například vyšly najevo kontakty kandidáta na ministra životního prostředí s obviněnými osobami.
 

Celostátní výbor KDU-ČSL ve čtvrtek podpořil nominaci místopředsedy strany Hladíka na ministra. Měl by nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů. Předseda lidovců a ministr práce Marian Jurečka řekl, že Hubáčková potřebuje odejít z ministerské funkce k 31. říjnu. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. V mezičase by měl vést ministerstvo životního prostředí Jurečka, o což premiér Petr Fiala (ODS) požádá prezidenta Miloše Zemana.

Policisté v úterý zasahovali v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu v souvislosti s kauzou privatizace městských domů a požádali ho o podání vysvětlení. Hladík uvedl, že nebyl z ničeho obviněn a s policií spolupracoval. Do budoucna chce očistit své jméno, řekl ve čtvrtek.

Just z Metropolitní univerzity v Praze si nemyslí, že kauza zásadně ovlivní reputaci lidovců. Mají podle něj disciplinované voliče a přesvědčené příznivce, na rozdíl od STAN, které poškodila kauza Dozimetr, v níž je obžalovaný bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček.

"Navíc do problematiky bytů v Brně se v různých kauzách zamotávali a zamotávající politici různých stran, je to tedy celkově dle mého názoru vnímáno jako brněnský problém jdoucí napříč mnoha stranami, které v Brně či jeho městských částech vládnou, a nejde to tedy za jednou konkrétní stranou," míní Just.

Dopad na vládu by čekal jen v případě, že by Hladík jakožto ministr byl v dalších fázích trestního řízení například dodatečně obviněn. "Pokud ale buďto pan Hladík do vlády nenastoupí, nebo nastoupí, ale nebude obviněn, pak dopad nečekám. Pokud by nastoupil do vlády a následně byl obviněn, byla by to jiná situace," řekl politolog. Kromě výzev k odstoupení z funkce ministra by podle Justa opozice navrhla vyslovení nedůvěry vládě.

Podle Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy bude záležet hlavně na tom, jak se celá kauza bude dále vyvíjet. "Petr Hladík nemusí být obviněný, aby měl on i jeho strana poškozenou reputaci - stačí, když vyjdou najevo nějaké jeho kontakty s obviněnými osobami," míní. Lidovci ale podle něj nejspíš nechtějí přijít o nadějného politika, takže se v nelehké situaci rozhodli se za něj postavit. "Celkovou bilanci ale nyní nelze přesně odhadnout," dodal Mlejnek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist