https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polomy-na-sumave-po-srpnove-bouri-jsou-vetsi-nez-po-orkanu-niklas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polomy na Šumavě po srpnové bouři jsou větší než po orkánu Niklas

30.8.2017 04:00 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Polomy po orkánu Niklas v roce 2015 činily v NP Šumava 35.000 metrů krychlových a po orkánu Kyrill v roce 2007 asi milion metrů krychlových dřeva. Po bouři z letošního 19. srpna jsou polomy na Stožecku 110.000 metrů krychlových a na územním pracovišti České Žleby 10.000 kubíků. / ilustrační foto
Polomy po orkánu Niklas v roce 2015 činily v NP Šumava 35.000 metrů krychlových a po orkánu Kyrill v roce 2007 asi milion metrů krychlových dřeva. Po bouři z letošního 19. srpna jsou polomy na Stožecku 110.000 metrů krychlových a na územním pracovišti České Žleby 10.000 kubíků. / ilustrační foto
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Národní park (NP) Šumava spočítal polomy po bouři z 19. srpna na 120.000 metrů krychlových dřeva. Je to více než trojnásobek proti orkánu Niklas z roku 2015. Finančně nebyly škody na dřevě ještě vyčísleny. Energetická společnost E.ON vyčíslila škody po bouři v jižních Čechách na 15 milionů korun. Včera to řekli mluvčí parku Jan Dvořák a mluvčí E.ON Vladimír Vácha. Na Šumavě platí zákaz vstupu do některých lesů, jejž vydal prachatický městský úřad.
 

Polomy po orkánu Niklas v roce 2015 činily v NP Šumava 35.000 metrů krychlových a po orkánu Kyrill v roce 2007 asi milion metrů krychlových dřeva. Po bouři z letošního 19. srpna jsou polomy na Stožecku 110.000 metrů krychlových a na územním pracovišti České Žleby 10.000 kubíků. Škody na majetku park ještě nespočítal, škody na dříví podle Dvořáka zjistí, až ho prodá, tedy o kolik méně ho prodá.

"Zajímavé je, že je to soustředěné do jednoho území, hlavně mezi Novou Pec a Stožec, tam je největší díl. Kyrill byl na celém území Národního parku Šumava a Niklas také," řekl Dvořák.

NP Šumava předpokládá, že vzniknou ztráty. Část dříví je polámaná, což podle mluvčího znamená, že stromy půjdou na "nejhorší materiál", což je takzvaná vláknina. Z vývratů bude podle něj dříví dobré. "Ale trh s kulatinou je v Česku zasycen jednak kůrovcovou kalamitou, ale také tím, že vlastníci lesů v pásu od Pasova po českou hranici, jak šla bouřka, sčítají škody v řádech dvou milionů kubíků. To určitě velmi zahýbe s obchodem s kulatinou a s tlakem na pily, bude to docela zásadní," řekl Dvořák.

Park se bude snažit zpracovat co nejvíce dříví před zimou, zbytek na jaře. Pokud do polomů nalétne kůrovec, nebude se podle Dvořáka množit, protože začne zima. NP Šumava ještě musí sečíst škody v bezzásahových zónách, odhad je v řádech tisíců metrů krychlových.

Společnost E.ON vyčíslila škody po bouři z 19. srpna v jižních Čechách na 15 milionů korun. V terénu měli energetici po bouři 100 zaměstnanců a dalších 100 pracovníků z dodavatelských firem. "Tento rok nepatří k náročnějším, když to vztáhneme k událostem jako je Kyrill, Niklas nebo povodně, tam jsou potom škody násobně větší, stovky milionů, a pojistné, které se vyplácí, násobně vyšší. Není to mimořádná situace, je to věc, se kterou provozně počítáme," řekl Vácha.

Bouřka a silný vítr vyvrátily 19. srpna desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty mnoho popadaných stromů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist