https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polopravdy-pana-starosty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Michaela Trněná: Polopravdy pana starosty

15.12.2009
Ekolist vydal 6. prosince 2009 tiskovou zprávu Sdružení ze Šlapanic u Brna začalo protesty proti průmyslové zóně. Tato zpráva obsahuje několik vyjádření našeho pana starosty. Obáváme se, že tvrzení pana starosty jsou formulována tak, aby občany Šlapanic znovu ukolébala do poklidného spánku a obsahují jen polopravdy. Rádi bychom to uvedli na pravou míru.
 
1) "Starosta Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) lidem doporučil, aby své námitky uplatnili při projednávání krajského územního plánu. Diskuse s veřejností o něm teprve začne."
- Občané Šlapanic v naprosté většině případů nevědí, že je schvalován nějaký krajský územní plán (ZUR JMK).
- O informování občanů ho naše OS požádalo 9. 9. 2009 na 19. veřejném zasedání ZM.
- O ZUR JMK jsme napsali článek do Zpravodaje (byl odložen a předložen k vyjádření CTP a JMK, přestože zmiňujeme, že veřejné projednání ZUR JMK může být koncem prosince 2009 - začátkem 2010), možná bude publikován - s 3 až 4 měsíčním zpožděním.

2) "Podle Klašky však o zaplnění celé průmyslové zóny nebylo ještě rozhodnuto - nepočítají s ním platné územní plány kraje ani města."
- O schválení průmyslové zóny v plném rozsahu se město pokusilo změnou územního plánu obce č. 7 již v roce 2007, pro nesouhlasné stanovisko MŽP kvůli bonitě půdy a rozsahu záměru byla odložena.
- Tato změna územního plánu obce č. 7 je nyní prakticky vložena do ZUR JMK.
- Tím, kdo tam tuto změnu vkládá, je v první řadě obec sama.
Radní JMK Mgr. Ivo Polák nám sdělil, že JMK při návrhu ZUR JMK do značné míry respektuje návrhy a požadavky obcí.
Starosta pak podle §103 zákona č.128/2000Sb. odpovídá za informování veřejnosti o činnosti obce! (V zákoně to není doslovně uvedeno, ale myšleno je nepochybně poskytování pravdivých a úplných informací.)

3) "Podle něj (starosty) však Šlapanice trpí nejvíc prachem a zplodinami z dopravy především po dálnici, zatímco znečištění z průmyslu tak masivní není ."
- Podle zprávy ČHMÚ pak právě ve Šlapanicích následuje znečištění z průmysl. zdrojů hned na 2. místě za dopravou! (Např. Tondach je "naše" cihelna, ale prostě je velkým znečišťovatelem.)
- 15 000 osob se do zóny musí nejdříve nějak dopravit a pak z ní zase odjet, kromě toho musí firmám v zóně někdo přivézt materiál nebo zboží. Jestli tedy zóna něco způsobí - tak to v první řadě bude znečištění z dopravy.

4) " O uvolnění další, hlavní části plochy pro výstavbu podle Klašky rozhodne budoucí hlasování o územních plánech, a to na kraji i v městském zastupitelstvu."
- Pokud bude zóna schválena v ZUR JMK, musí ji respektovat i územní plán obce. Zastupitelstvo naší obce by nemohlo hlasovat proti ZUR JMK, nebylo by to legislativně možné.
- A hlavně město podepsalo s CTP Invest Smlouvu o spolupráci při realizaci Průmyslové zóny Šlapanice, ve které se obec zavazuje udělat vše pro to, aby se průmyslová zóna uskutečnila - Zastupitelstvo má tedy svázané ruce ještě před tím, než je vůbec může zvednout.
- Smlouvu o Spolupráci schválilo současné Zastupitelstvo v roce 2008.

5) "Před rozšířením šlapanické zóny ještě také státní orgány musejí rozhodnout o tom, zda je možné tam zastavět kvalitní ornou půdu. Podle starosty to bude možné jen na základě výjimky. "V regionu není druhá taková lokalita, která by nabízela rovnocenné území na horší půdní bonitě," uvedl. "
- Podle údajů v ZUR JMK spadají půdy pod budoucí zónou do I. (210ha). a II. třídy ochrany (30ha). V sousedních Tuřanech, kde je rovněž navržena průmyslová zóna, se podle sdělení MŽP jedná o půdy s III. třídou ochrany.

6) "Šlapanice mají blízko letiště, dálnici i železnici."
- V první řadě mají Šlapanice 6 600 obyvatel, kteří mají také svá práva a vzhledem k tomu, že se nejedná o státní zájem, ale jen a jen o zisk soukromého holandského investora, měli by být v první řadě dotázáni obyvatelé Šlapanic, zda se zónou souhlasí.
Bylo by fér sdělit občanům Šlapanic na rovinu, že obec usiluje o schválení průmyslové zóny za každou cenu, že v tomto období už 1 pokus o změnu územního plánu na průmyslovou zónu byl učiněn a že obec je zavázána usilovat o ni i nadále. A nebagatelizovat průmyslovou zónu řečmi o krizi. Jakmile bude územní plán JMK (ZUR JMK) s průmyslovou zónou schválen, je obec povinna přizpůsobit této skutečnosti svůj územní plán! Teď je krize skutečností, ale copak obec má právo myslet při územním plánování jen na nejbližší budoucnost? Při případném ekonomickém oživení pak investor už bude mít územní plán připravený a může rovnou začít stavět.

reklama

 
Michaela Trněná
OS Čisté Šlapanice
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist