https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polovina-ceskeho-masneho-skotu-se-chova-v-rezimu-bio
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polovina českého masného skotu se chová v režimu bio

31.8.2018 00:20 | PRAHA (ČTK)
Víc než polovina masného skotu v zemi je chována v bio režimu. / Ilustrační foto
Víc než polovina masného skotu v zemi je chována v bio režimu. / Ilustrační foto
Víc než polovina masného skotu v zemi je chována v bio režimu. Jatka však nemají certifikaci, na pult obchodních řetězců se tak maso většinou dostává jako konvenční, řekl včera na tiskové konferenci ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství ministerstva zemědělství Jan Gallas. Samotný sektor biopotravin se podle ministerstva rozvíjí. Nyní je v Česku 712 výrobců biopotravin, meziročně jich přibyla desetina.
 

" Biojatek nutno říct v poslední době příliš nepřibývá, oproti tomu roste intenzita ekologicky chovaných zvířat," uvedl Gallas.

Podle manažerky Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové organizace nyní jedná s obchodními řetězci, aby maso s označením bio více prodávaly. Také potvrdila, že výrobci masa, kteří kdysi poráželi v biorežimu například jenom jeden kus za týden, nyní porážejí pět týdně.

Stát letos poprvé podporuje marketingově biopotraviny a ekologické zemědělství. Zakázku za 24,5 milionu korun vyhrála brněnská společnost Media Age. "Musíme si vyhodnotit, jak dopadne letošní kampaň, a na základě toho se vedení rozhodne, jak právě tuto značku posílit mezi spotřebiteli," řekl o budoucích investicích Petr Jílek, který je na ministerstvu pověřený řízením sekce zemědělských komodit a ekologického zemědělství.

Češi předloni podle státu nakoupili biopotraviny za 2,55 miliardy korun, cena spotřebovaných biopotravin tak vzrostla o 13,5 procenta. Každý člověk za ně v průměru zaplatil 241 Kč, tedy o 28 korun meziročně více. Nejvíc lidé kupují v biokvalitě mléko a mléčné výrobky, ovoce a zeleninu a šťávy z nich a také zpracované potraviny jako koření, hořčice, kávu, čaj nebo hotové pokrmy typu kojenecké výživy.

Podíl biopotravin se předloni na celkové spotřebě se meziročně zvětšil zhruba o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 procenta. Trh s biopotravinami rostl šestým rokem v řadě, spotřeba vzrostla nejvíce od roku 2008. Stále však nedosahuje tří procent, kterých chtělo dosáhnout ministerstvo zemědělství již v roce 2016.

Celkový obrat s biopotravinami včetně vývozu dosáhl 4,19 miliardy korun. Vývoz vzrostl na 1,64 miliardy, z toho reexport činil 259 milionů korun, tedy 16 procent. České biopotraviny se nejvíce prodávají do Německa a Rakouska.

V ČR se loni vyrobilo 67.714 tun hovězího a telecího masa, meziročně skoro o šest procent méně. V režimu ekologického zemědělství se v ČR chová 17 procent skotu, skoro polovina ovcí, 35 procent koz a 22 procent koní. Ekologicky obhospodařovaná půda je 12,37 procentech celkového zemědělského půdního fondu.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist