https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polska-energa-se-hodla-soudit-kvuli-zelenym-certifikatum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polská Energa se hodlá soudit kvůli zeleným certifikátům

11.9.2017 13:40 | PRAHA (ČTK)
Polské elektrárny, které vyrábějí elektřinu vesměs z uhlí, jsou povinny kupovat obchodovatelné certifikáty od dodavatelů, kteří vyrábějí zelenou energii. Ilustrační foto.
Polské elektrárny, které vyrábějí elektřinu vesměs z uhlí, jsou povinny kupovat obchodovatelné certifikáty od dodavatelů, kteří vyrábějí zelenou energii. Ilustrační foto.
Polská státní společnost Energa může v příštím roce ušetřit kolem 110 milionů zlotých (675 milionů Kč), pokud nebude muset kupovat takzvané zelené certifikáty, které Varšava používá na podporu výroby elektrické energie ze všech druhů obnovitelných zdrojů. Kvůli certifikátům Energa hodlá zahájit soudní řízení, informovala agentura Reuters.
 

Polské elektrárny, které vyrábějí elektřinu vesměs z uhlí, jsou povinny kupovat obchodovatelné certifikáty od dodavatelů, kteří vyrábějí zelenou energii. To jim pomáhá splňovat vlastní limity pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, které musejí plnit.

Vláda, která chce uhelnému průmyslu pomoci, se snaží schéma podpory obnovitelných zdrojů změnit. Nyní proto testuje systém aukcí elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Energa je přesvědčena, že uzavřené smlouvy na nákup zelených certifikátů nejsou závazné a prokázat to hodlá u soudu. Tvrdí, že dohody vyžadovaly nákup certifikátů mimo veřejnou soutěž v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Pokud by Energa certifikáty už nemusela kupovat, příští rok by ušetřila 110 milionů zlotých a v dalších letech 2,1 miliardy zlotých, uvedl podnik bez bližší časové specifikace.

Při tomto výpočtu firma vychází z ročního prodeje 19 terrawatthodin elektrické energie a substitučního poplatku 43 zlotých za megawatthodinu. Tento poplatek se používá jako náhrada za nákup zelených certifikátů a jeho kalkulace vychází z produkce firmy.

Polsko v srpnu přijalo zákon, kterým se substituční poplatek mění. Není už definován pevně stanovenou částkou, ale je odvozován z tržní ceny certifikátu.

Akcie společnosti Energa na varšavské burze odpoledne přidávaly asi tři procenta, zatímco hlavní index WIG měl k dobru 1,3 procenta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist