https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-nabidlo-zemim-v4-napojeni-na-norsky-plynovod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko nabídlo zemím V4 napojení na norský plynovod

9.9.2001 15:45 | KRYNICA (ČIA)
Možnost participace na výsledcích uzavřené dohody mezi Polskem, Norskem a Dánskem o dodávkách zemního plynu nabídl premiérům zemí V4 předseda vlády Polské republiky Jerzy Buzek. Premiér SR Mikuláš Dzurinda a maďarský premiér Viktor Orbán uvedli, že se budou vážně zabývat realizací napojení na polsko-norskou větev plynovodu. Orbán po střetnutí premiérů vlád V4 na XI. Ekonomickém fóru v polské Krynici uvedl, že Maďarsko v rámci diverzifikace zdrojů zemního plynu disponuje možnostmi z ruské, jadranské, ale i německé větve. "Kromě toho máme vlastní zásoby, které mohou do velké míry pokrýt naše potřeby," dodal Orbán.
 

Podle Dzurindy může Slovensko konečně zahájit konkrétní jednání s polskou stranou, na základě kterých posoudí výhodnost spolupráce při dovozu zemního plynu před Polsko. Slovensko delší čas deklaruje vážný zájem o napojení na vznikající větev plynovodu z Polska, aby snížilo téměř absolutní závislost na dodávkách plynu z Ruska. "Posuzování dohod Polska a Norska do této doby bránila podmínka polské strany ukončit jednání s Norskem dřív, než bude zahájena diskuse o možné spolupráci se SR," dodal Dzurinda.

Gigantický kontrakt o dodávce 74 miliard kubických metrů norského zemního plynu pro Polsko v celkové ceně více než 11 miliard USD podepsali premiéři Polska a Norska v pondělí 3. září. Dodávky plynu by měly podle plánu začít v roce 2008. Podle dohody se také vybuduje plynovod pod hladinou Severního moře před oblast Skagerrak. Plynovod, jehož délka bude 1,1 tisíce kilometrů, se připojí k polské síti plynovodů při městě Niechorze na polském pobřeží Baltského moře. Vybuduje ho konzorcium tvořené firmami Norsk Hydro, Shell, ExxonMobil a TotalFinalElf, přičemž výstavba by se měla dokončit před první dodávkou v roce 2008. Díky dodávkám plynu z Norska se výrazně sníží závislost Polska na ruském plynu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist