https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-prodlouzilo-lhutu-na-pripominky-k-turowu-do-15.cervence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko prodloužilo lhůtu na připomínky k Turówu do 15.července

26.6.2019 00:20 | LIBEREC (ČTK)
MŽP se podařilo vyjednat s Poláky prodloužení lhůty pro podávání připomínek k plánovanému rozšíření těžby v polském hnědouhelném dolu Turów u česko-polské hranice. / Ilustrační foto
MŽP se podařilo vyjednat s Poláky prodloužení lhůty pro podávání připomínek k plánovanému rozšíření těžby v polském hnědouhelném dolu Turów u česko-polské hranice. / Ilustrační foto
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
Ministerstvu životního prostředí ČR (MŽP) se podařilo vyjednat s Poláky prodloužení lhůty pro podávání připomínek k plánovanému rozšíření těžby v polském hnědouhelném dolu Turów u česko-polské hranice. Připomínky je tak možné ministerstvu posílat až do 15. července. Včera o tom informoval mluvčí MŽP Ondřej Charvát. Liberecký kraj tak má víc času na zpracování připomínek k záměru. Původně lhůta vypršela už 10. června.
 

Podle ministra Richarda Brabce (ANO) ministerstvo životního prostředí situaci kolem dolu Turów nepodceňuje. "MŽP velmi aktivně řeší celý proces možného rozšíření těžby. Do vyjednávání se vložil také předseda vlády ČR, který oslovil polského předsedu vlády a žádá ochranu zdrojů podzemní vody, která by mohla být negativně ovlivněna rozšířením dolu Turów," uvedl na dotaz novinářů Brabec. Následovat by podle něj měly v brzké době mezistátní konzultace k přípravě projektu, kde česká strana bude jednat o všech svých připomínkách.

Dokumentaci EIA k plánovanému rozšíření dolu zveřejnil Liberecký kraj na úřední desce 9. května, na připomínky měla veřejnost, obce i Liberecký kraj jen měsíc. Proti plánům polské skupiny PGE na rozšíření dolu bylo ve lhůtě podáno kolem 5000 připomínek. Liberecký kraj si najal společnost Frank Bold Advokáti, jejíž polská pobočka připomínkovala rozšíření těžby hnědého uhlí v Gubinu u hranic s Německem. Rozšíření se tam podařilo zabránit. Prodloužení lhůty teď umožní podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) do připomínek zapracovat i výsledky studie, kterou zpracovává Česká geologická služba.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit by se měl důl až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Důl má povolení k těžbě jen do dubna příštího roku, už ale začal kácet stromy v prostoru plánovaného rozšíření.

V souvislosti s rozšířením dolu hrozí české straně, že přijde o vodu. Lidé se také bojí hluku a zvýšené prašnosti. Bogatyně navíc na konci května změnou územního plánu rozšíření dolu o 14,6 hektaru směrem k česko-polské hranici povolila. Liberecký kraj rozhodnutí napadl a žádá u Dolnoslezského vojvodství zrušení této změny. "My samozřejmě využijeme možnosti, které nám dává polské právo," doplnil Půta, který se obává, že rozhodnutí už nepůjde zvrátit. MŽP chce podle Brabce postupovat stejně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist