https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-namestek-pokroku-u-turowa-bylo-dosazeno-vec-ale-stale-nevyresena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský náměstek: Pokroku u Turówa bylo dosaženo, věc ale stále nevyřešena

25.9.2021 01:25 | VARŠAVA (ČTK)
Jistého pokroku v jednání o polském hnědouhelném dolu Turów bylo dosaženo, určitě ale nadále nelze říci, že situace byla vyřešena. Novinářům to řekl náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. Česko a Polsko podle něj mají velmi rozdílné hodnocení situace, stále ale věří v dohodu.
 

O záležitosti v Praze jednaly expertní týmy obou zemí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se osobně neúčastnil, uvedl, že vnímá významný posun v některých bodech. Příští týden, pravděpodobně v pondělí, bude jednat s polským protějškem Michalem Kurtykou, později opět zasednou i odborné týmy.

Podle Jablońského polská vláda od počátku usilovala o nalezení řešení. Česká strana si ale několikrát stěžovala na to, že dokud se věc nedostala k Soudnímu dvoru EU, Polsko situaci neřešilo.

"Po dnešku můžeme říci, že jsme dosáhli jistého pokroku v jednáních, ale určitě nadále nelze říci, že situace byla vyřešena. Budeme příští týden pokračovat v jednáních. Domluvili jsme se, že definitivní dohoda se bude opírat o předběžné ujednání, dohodnuté šéfy obou vlád," řekl v pátek Jabloński.

Podle Česka důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč) za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole.

Unijní soud už v květnu vydal na základě české žaloby předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v dole. Polská vláda reagovala oznámením, že důl zavřít nehodlá, a stejné stanovisko zaujal také generální ředitel společnosti PGE, vlastníka dolu. Náhlé zastavení těžby by podle Polska ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Soud následně vyměřil Polsku zmíněnou pokutu.

Základem pro další jednání by podle Jablońského měla být provizorní dohoda, jež byla uzavřena v květnu. "Spoléháme na to, že efekt této dohody bude takový, že součinnost a práce na společných projektech bude možná a výhodná pro všechny a peníze dojdou do rozpočtu českého státu a Libereckého kraje, a ne rozpočtu EU v procesu, který pokládáme za zbytečný a neopodstatněný," dodal náměstek.

Uvedl také, že vždy vyjednává v dobré víře. "Vždy přistupuji k rozhovorům s předpokladem, že v dobré víře k nim přistupuje i druhá strana. Občas se stávají situace, které tuto dobrou víru zpochybňují. Jsem si vědom, že vzhledem k blížícím se parlamentním volbám může vznikat z politického hlediska pokušení jisté věci protahovat či dělat tak, jak velí volební zájem," poznamenal.

Brabec dnes vyloučil možnost, že by v záležitosti hrály roli blížící se sněmovní volby v ČR. Zároveň čeští zástupci po celou dobu hovoří o tom, že cílem je nalézt dohodu.

Jabloński nechtěl hovořit například o možnosti přerušení rozhovorů, uvedl ale také, že na stole jsou nadále všechny možnosti, dokud nebylo dosaženo dohody. "Doufáme, že to skončí pozitivně. Věřím, že pozitivní přístup může povzbudit českou stranu, aby k věci přistupovala podobně," dodal.

Maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski uvedl, že samosprávy obou zemí očekávají, že vlády a vládní experti co nejdříve dospějí k dohodě. "Ve veřejných prohlášeních se hodně hovoří o dobru obyvatel a o zlepšení života v pohraničí a o tom, aby obyvatelé tady zůstávali, aby to bylo jejich místo k životu. K tomu je zapotřebí vytvořit podmínky. To, co jako polská strana nabízíme, to je částečně také zlepšení jejich života," řekl novinářům.

Jak rychle budou procesy zaváděny záleží podle něj na rychlosti dosažení dohody. "Podle mého názoru velice záleží na české straně. Pokud seriózně a rychle přistoupí k návrhům, které jsou na stole, proces se urychlí," doplnil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist