https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pomuze-evropske-zemedelstvi-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pomůže evropské zemědělství krajině?

4.6.2004 10:03 | PRAHA (EkoList)
Se vstupem do EU čekají české i moravské zemědělce velké změny. Mohou se obávat větší byrokracie při žádání o peníze z evropských fondů, ale mohou také získat finance na investice. Je otázka, zda tyto investice povedou k šetrnějšímu zacházení s krajinou.
 

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) je v souhrnném pohledu na farmaření nových členů po roce 1989 velmi lakonická: "Zemědělství je charakterizováno nízkými vstupy a nízkou produktivitou, stejně jako vysokou druhovou rozmanitostí ve srovnání s patnáctkou dosavadních členů."

Užitečné pastviny
Příčinou náhlého poklesu investic do zemědělství byla na začátku 90. let minulého století ekonomická restrukturalizace a nedostatek kapitálu. Následoval pokles množství používaných pesticidů a umělých hnojiv, načež došlo k obnovení druhově bohatých travních porostů. Navracení zkolektivizované půdy původním majitelům mnohdy také pomohlo rozdělování polí a obnovení mezí s jejich přírodními obyvateli. Vznikaly nové rodinné farmy s jinou filozofií hospodaření. Někteří farmáři se specializovali na chov zvláštních plemen skotu nebo ovcí, na agroturistiku a rekreaci či na ekologické zemědělství.

Ilustrační foto: AFIS photo

Zemědělská krajina ale také zpustla, ať už z důvodů nedostatku financí na investice či prodělečného hospodaření, prodání půdy spekulantům nebo přílišného spasení pastvin. Podle EEA opuštění půdy mívá u intenzivního farmaření následky pozitivní: zvýší se biodiverzita; zatímco po zastavení extenzivního hospodaření (velká plocha, málo hnojení a postřiků, pastviny) dochází z pohledu ekologů spíš k negativním dopadům na druhovou rozmanitost. V Lotyšsku například opuštění zemědělských ploch člověkem přineslo užitek ptákům, ale mnoho druhů lučních rostlin mizí. Také chybějící investice do protierozních opatření (např. větrolamů) mohou v budoucnu způsobit problémy, pokud se opět zintenzivní hospodaření.

I zvířata znečišťují
Zemědělství zatěžuje životní prostředí skleníkovými plyny, jako jsou metan a oxidy dusíku. Emise těchto plynů tvoří 10 % skleníkových plynů uvolněných v Evropě. Metan vzniká při střevní fermentaci skotu, ovcí a koz. Díky snížení chovu skotu a ovcí klesly emise metanu ve střední Evropě od začátku 90. let až o 46 % (v evropské patnáctce to bylo pouze 9 %). U oxidů dusíku nejsou k dispozici data o jejich emisích v zemědělství, předpokládá se však, že klesly díky omezení hnojení umělými dusíkatými hnojivy. Emise oxidů dusíku zůstávají na podobné úrovni jako v roce 1990 a pravděpodobně nepřekročí v roce 2010 limity dané Kjótským protokolem.

Třetím plynem nepříznivým pro životní prostředí je čpavek. Vypařuje se z chlévské mrvy, padá s dešti na zem a způsobuje okyselení a eutrofizaci povrchových i spodních vod (vysoká koncentrace živin způsobující nadměrný růst řas a sinic). Únik čpavku po roce 1990 klesl v nových zemích EU o 40-50 %, také díky poklesu chovu skotu. Na čpavek se vztahuje takzvaný Gothenburský protokol neboli Úmluva o přeshraničním znečištění ovzduší na dlouhé vzdálenosti, který většina nových členských zemí v současnosti splňuje. Vypouštění čpavku lze dál omezovat zlepšením nakládání s hnojem včetně jeho zaorávání do půdy, zakrytím nádrží s výkaly a odlišným systémem krmení zvířat. Tradiční je problém s nitráty a fosfáty při nepřiměřeném hnojení umělými i přírodními hnojivy, zvláště na zranitelných půdách. EEA tvrdí, že tento problém není příliš rozšířený, pouze lokálně při nedostatečném vymáhání práva může dlouho přetrvávat. Data o množství pesticidů ve vodách nemá EEA k dispozici.

Obavy z reformy
Jaká je budoucnost zemědělství v desítce nových zemí? EU očekává vyšší produkci vepřového a významnou expanzi v produkci drůbeže. Časem lze také očekávat intenzivnější hospodaření v nížinách, pokud se pozemků ujmou zkušení farmáři např. z Nizozemí, kteří už teď jeví zájem o zdejší půdu, několikanásobně levnější než v jejich domovině.

Světová unie pro ochranu přírody se dokonce domnívá, že peníze na rozvoj venkova v nové desítce povzbudí intenzivní zemědělství a zničí tradiční krajinu. Přestože přistupující rolníci dostanou ve formě přímých dotací třetinu peněz ve srovnání s farmáři ze starých zemí, ti s většími pozemky vydělají na novém statutu, pokud zintenzivní hospodaření a vyhoví poptávce západního agrobyznysu po produkci plodin ve velkém objemu. Na druhou stranu, komisař pro zemědělství a rybolov Franz Fischler neustále připomíná důraz reformy Společné zemědělské politiky (SZP) na kvalitu, a nikoli na kvantitu pěstování, na vyšší podporu ekologicky hospodařícím farmářům a novým přístupům k využití krajiny.

Zoltan Waliczky z Královské společnosti na ochranu ptáků se obává zejména dopadu rozšíření unie na ptáky: "Největší hrozba, které musí čelit běžní i vzácní ptáci, je rozšíření SZP do přistupujících zemí." Podle něj průzkumy po pádu socialistických režimů ukazují nárůst ptačích druhů typických pro zemědělskou krajinu, ale s příchodem dotací se trend obrátí. Vlaštovky jsou příkladem opačným - po zrušení mnoha kravínů a vepřínů jich v Čechách výrazně ubylo.

Článek je převzat z tištěného EkoListu červen 2004.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist