https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ponekud-rozpacity-zaver-prazskeho-dne-bez-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poněkud rozpačitý závěr pražského Dne bez aut

23.9.2003 11:00 | PRAHA (EkoList)
Na závěr Dne bez aut (22. 09. 2003) bylo možné na pražském Václavském náměstí shlédnout netradiční kulturní program, projít se spolu s průvodem po Václavském náměstí a na závěr přihlížet nezdařenému pokusu o zablokování magistrály velkým papírovým plakátem.
 

Už od 15 hodiny byli na Václavském náměstí aktivisté z organizace Děti Země, Oživení a z projektu Auto-Mat. Hned pod sochou svatého Václava byl informační stánek, kde bylo možné získat od organizátorů zajímavé informace k pražské dopravě. O kousek níž předváděla pouliční divadelní společnost MATAPA scénku "Striptýz pro řidiče". Herci ve směšných oblecích vnesli papírovou krabici doprostřed přechodu pro chodce, kde z krabice vyskočila spoře oblečená dívka. Policisté přiměli divadelníky přemístit představení na chodník, kde se ještě chvíli divadelníci snažili zaujmout diváky. Z jejich představení však nebylo zřejmé žádné sdělení a poněkud chaotické chování budilo u diváků spíše rozpaky.

Scénka po chvíli vyústila v pravidelné přecházení přechodu sem a tam, k čemuž se někteří přihlížející připojili. Podařilo se jim tak na chvíli zastavit automobilovou dopravu na Václavském náměstí. Policisté však opět rychle zakročili a začali provoz na přechodu řídit. Přecházení přechodu tak pomalu ztrácelo své diváky. Jeden z divadelníků byl policisty perlustrován poté, co předváděl, jak jej sráží zaparkovaný automobil.

Lidé se mohli připojit k malování portrétu poslední dámy z bývalého václavského korza. Dáma v dobovém kostýmku, klobouku a se sklenicí vína, sedící zády k vozovce, pózovala malířům, kteří do svých obrazů různě zakomponovávali motivy automobilů. Smyslem byla pietní vzpomínka na zašlou slávu korza, které se kdysi těšilo zájmu Pražanů, kde ale dnes jezdí jen automobily.

Největší zájem kolemjdoucích budil mladík, oblečený do vytahaných tepláků, pocintané košile, která kryla vycpané břicho, nepadnoucího saka a čepice. Z reproduktoru ukrytého v oblečení zněl proslov, který hlasem prostého muže vychvaloval výhody automobilu a světa, kde by nebyli chodci a kde by všichni seděli ve svém automobilu a nebylo by se čeho bát. Proslov byl korunován sice velmi úsporným, ale spolu s proslovem velmi vtipným herecký výkonem mladíka. Ten s poněkud nahlouplým výrazem ve tváři neustále pojídal různé pochutiny ze své igelitové tašky, o které se dokonce rozdělil s jedním bezdomovcem.

Někteří nadšenci se pokoušeli chvíli házet si létajícím talířem, za který sloužil ztracený disk od kola projíždějícího automobilu, ale "talíř" byl příliš špinavý a těžký. Poněkud stranou zájmu byl i sprejer, který na kus látky stříkal nápis projektu Auto-Mat.

Organizátoři pomocí megafonů informovali chodce o probíhajících akcích a komentovali hustý provoz v Den bez aut. Kritizovali magistrát, že se nepřipojil ke Dni bez aut a neuzavřel centrum pro automobily alespoň na tento jediný den.

V 18 hodin se od sochy svatého Václava vydal pochod asi 60 lidí po vozovce Václavského náměstí, na Můstku se průvod otočil zpět k soše a zastavil se před fontánou. Zde byl rozvinut velký papírový plakát s malbou dusících se dětí a nápisem "Každý nádech na plný plyn" a držela se minuta ticha za 1312 lidí zabitých chodců na českých silnicích v roce 2002.

Celou akci mělo zakončit napnutí plakátu přes magistrálu. Lidé z Auto-Matu chtěli zjistit, jestli se najde řidič, který papírovým plakátem projede. Policisté však byli bdělí a pokus o přenesení plakátu přes vozovku zlikvidovali během několika vteřin. Mladík, který plakát nesl, před policisty utekl, ostatní se s policisty pustili do debaty, zda došlo k nějakému přestupku. Během focení této situace se na mne obořil pán, abych jej bez jeho svolení nefotografoval. Po krátké debatě, během níž se kolem nás vytvořil hustý dav z aktivistů a uniformovaných i tajných policistů, jsem byl z důvodu, že se vyskytuji na místě, kde je často páchána trestná činnost, perlustrován. Pán, zřejmě jeden z tajných policistů, mi pak několikrát povolil jeho focení, povolení však vzal nakonec zpět.

Dva policisté pak doprovodili mladíky, kteří odnášeli srolovaný plakát. Pražský Den bez aut tak nakonec vyzněl spíše rozpačitě. Magistrát odmítl uzavřít centrum pro dopravu a v rámci Evropského týdne mobility se spokojil s dílčími aktivitami jako je Den otevřených dveří Dopravního podniku či Závod s časem, ve kterém se utkala MHD s automobilem. Závodu s časem se fakticky zúčastnili i cyklisté a mopedisté, ti však do oficiálních výsledků zařazení nebyli, byť byli spolehlivě nejrychlejší. Aktivisté, kteří na Václavském náměstí připravovali program, se těžce potýkali s organizací akce, některé jejich slogany volané do megafonu nebyly připravené a úroveň doprovodného divadelního programu nebyla valná. Přílišný zájem chodců nevzbudil ani pochod po Václavském náměstí. Zamýšlené natažení plakátu přes magistrálu se nezdařilo vůbec.

Řidiči vystup z auta
Plachta je ideální pro hru
Představení Striptýz pro řidiče byla poněkud rozpačitá podívaná
Policisté divadelníky rychle ze silnice vyvedli
Portrétování poslední dámy z bývalého václavského korza, které dnes slouží jen autům
Portrétování poslední dámy z bývalého václavského korza, které dnes slouží jen autům
Grafitti
Policista zastavil řidiče, který během řízení telefonoval. Obešlo se to bez pokuty...
...řidič svůj vděk pak projevil darováním papírového orloje
Do malého auta nedostanu dvě stě kilo kaštanů. Jsem totiž myslivec, víte.
Představení tohoto mladíka se těšilo největší pozornosti chodců
Proslov, který zněl z kazety kdesi ukryté, přemlouval lidi, aby všichni kvůli pohodlí jezdili auty
Pochod asi šedesáti lidí se vydal na procházkou Václavským náměstím
Pochod asi šedesáti lidí se vydal na procházkou Václavským náměstím
Každý nádech na plný plyn
Den bez aut?
Chvíle před pokusem o natažení plakátu přes magistrálu
Všímaví policisté nedali aktivistům nejmenší šanci...
...a do pár vteřin je z magistrály vyhnali
...a do pár vteřin je z magistrály vyhnali
...a do pár vteřin je z magistrály vyhnali
...a do pár vteřin je z magistrály vyhnali
Následovala krátká debata s policisty
Po vyfocení těchto pánů a debatě s jedním z nich, zda je možné jej fotografovat, byl redaktor EkoListu perlustrován
Na průběh celé akce bedlivě dohlíželi policisté. Nezaměřovali se jen na aktivisti, ale dali pokutu špatně zaparkovanému autu a pokárali řidiče, který za jízdy telefonoval (a který se za odpuštění pokuty odměnil papírovým orlojem). Pozorní policisté během několika vteřin překazili pokus aktivistů o napnutí plakátu přes magistrálu. Aktivisté chtěli zjistit, zda se nějaký řidič odváží projet plakátem s namalovanými dětmi.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist