https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/populace-tetreva-na-sumave-a-v-bavorskem-lese-mirne-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Populace tetřeva na Šumavě a v Bavorském lese mírně stoupá

14.11.2018 00:12 | KVILDA (ČTK)
Výskyt tetřeva hlušce na území Šumavy a Bavorského lesa mírně stoupá. / Ilustrační foto
Výskyt tetřeva hlušce na území Šumavy a Bavorského lesa mírně stoupá. / Ilustrační foto
Výskyt tetřeva hlušce na území Šumavy a Bavorského lesa mírně stoupá. Podle aktuálních údajů žije v této přeshraniční oblasti 605 tetřevů. Vyplynulo to z monitoringu tetřeva, který se uskutečnil na přelomu let 2016 a 2017. Předcházející pozorování z let 2009 až 2011 přitom ukázalo, že na Šumavě a v Bavorském lese se vyskytovalo odhadem 556 tetřevů. Novinářům to minulý týden řekli zástupci národních parků Šumava a Bavorský les.
 

"Pozorujeme lehký nárůst populace. A tato data jednoznačně vyvracejí domněnku, že by suchý les působil negativně na tetřeva hlušce. Spíše je tomu naopak," řekl náměstek ředitele šumavského národního parku Martin Starý. Dodal, že ideální podmínky pro tetřeva vytvářejí plochy takzvaného bezzásahového území, kde je les ponechán přirozeným procesům.

V prostorách šumavského národního parku smí turisté na 13 procentech území vstupovat pouze na vyznačených stezkách. Zmíněných 13 procent je pak rozčleněno na 130 lokalit bývalých prvních zón. "Toto území omezuje fakticky vstup asi na 19 procent plochy našeho národního parku. Největší takto nepřístupnou krajinou je právě oblast s nejvyšší koncentrací tetřeva hlušce při bavorské hranici. Předpokládáme ale, že se toto omezení v dohledné době změní. Pracujeme nyní na novém vymezení klidového území, které by mělo být určitě kompaktnější. O jeho velikosti se teprve bude diskutovat," řekl ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený.

Podle dochovaných údajů tetřev žil v největší míře na Šumavě na začátku 20. století. Naopak kritickým obdobím pro něj byla éra na přelomu 80. a 90. let, kdy se počet populace dostal pod hranici 200 kusů. "Problém ochrany tetřeva je komplexní. Ale nejvíc jej ohrožuje rušení nebo zabírání vhodných biotopů. Tetřev je nejcitlivější přes zimu, kdy šetří energii a minimálně se pohybuje. Pokud jej turista nebo lyžař několikrát vyplaší, může to vést až k jeho úhynu," uvedl ornitolog šumavského národního parku Aleš Vondrka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist