https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/porad-nedej-se-si-ceska-televize-necha-a-o-deset-minut-jej-prodlouzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pořad Nedej se! si Česká televize nechá. A o deset minut jej prodlouží

20.12.2012 10:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pořad "Nedej se!" bude o deset minut delší a televize jej chce otevřít novým tvůrcům i tématům
Pořad "Nedej se!" bude o deset minut delší a televize jej chce otevřít novým tvůrcům i tématům
Foto | EUscreen / Flickr
Programová rada České televize schválila nový koncept publicistického pořadu České televize "Nedej se!". Pořad bude o deset minut delší než dosud a televize jej chce otevřít novým tvůrcům i tématům. Díky tomu má téma péče o životní prostředí oslovit širší veřejnost.
 

Pořad se bude nově vysílat jako 26 minutový. Pravidelné týdenní vysílání povede podle ČT k investigativní žurnalistice. Kromě toho má pořad nabídnout i další žánry. "Nedej se!" bude mít vlastní odbornou radu a webový portál. Za pražské studio České televize zajišťuje pořad Tvůrčí producentská skupina (TPS) Petra Kubici a za ostravské studio TPS Lenky Polákové, sdělilo tiskové oddělení České televize.

„K ekologické problematice bych rád přivedl nové režiséry. Stávající tvůrci budou mít přitom rovnocennou možnost natáčet jednotlivé díly cyklu,“ vysvětluje producent Petr Kubica, dříve pedagog na Katedře dokumentární tvorby FAMU a programový ředitel Academia filmu. Připomíná, že koncept nového pořadu připravil s dosavadním dramaturgem „Nedej se!“ Pavlem Bezouškou. Ten novou podobu osobně prezentoval Programové radě ČT a Kubica s ním počítá jako s hlavním dramaturgem.

Na jednotlivé dokumenty budou dohlížet také další dramaturgové tvůrčí skupiny, jimiž jsou Lucie Králová, Vít Janeček, Martin Mareček a Ivo Bystřičan.

Podle tvůrců nové koncepce má být hlavním úkolem přiblížit aktuální témata životního prostředí a péče o něj způsobem, který dokáže oslovit širší skupinu diváků. Zároveň budou mít diváci a zástupci občanských sdružení možnost přispívat svými náměty. Využít k tomu mohou emailovou adresu nedejse@ceskatelevize.cz, nové webové stránky nebo sociální sítě. Webové stránky budou mít současně ambici sledovat vývoj odvysílaných kauz dlouhodobě a nabízet prostor k diskuzi.

„Nový koncept pořadu „Nedej se!“ schválila Programová rada bez výhrad. Shodli jsme se jednoznačně na nutnosti zachovat jeho investigativní rovinu včetně názvu,“ říká ředitel programu České televize Milan Fridrich. Podle něj je „Nedej se!“ zaběhlou značkou, která se těší respektu veřejnosti i odborných kruhů. Druhý program České televize podle Fridricha dostane ucelenější pořad, který posílí roli veřejné služby v oblasti problémů životního prostředí.

„Ve společnosti začíná převažovat obraz ekologů jako bezohledných bojovníků za svoji jedinou pravdu a tím upadá vážnost a smysl jejich úsilí,“ vysvětluje záměr Petr Kubica. Proto má být cílem nového „Nedej se!“, aby dobře zpracované ekologické dokumenty promlouvaly k co nejširšímu okruhu diváků.

K tvorbě pořadu chce Petr Kubica přizvat odborníky, se kterými tvůrci pořadu spolupracovali už v minulosti. „Opřít bych se chtěl také o poradní orgán složený z odborníků, který bude přinášet podstatná témata, jimž by se v této oblasti měla televize veřejné služby věnovat. Velice rádi uvítáme náměty občanských iniciativ i diváků,“ uzavírá Kubica.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist