https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsko-suzuji-vysoke-teploty-plati-varovani-pred-pozary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalsko sužují vysoké teploty, platí varování před požáry

28.7.2020 11:56 | LISABON/ATÉNY (ČTK)
S lesními požáry se potýká také Řecko, kde od neděle do pondělního večera hořely lesy na 63 místech. Ilustrační obrázek
S lesními požáry se potýká také Řecko, kde od neděle do pondělního večera hořely lesy na 63 místech. Ilustrační obrázek
Foto | Graeme / Flickr
Portugalsko vydalo pro celou zemi varování kvůli vysokému riziku lesních požárů v souvislosti s vysokými teplotami, které meteorologové v těchto dnech očekávají. Požár, s nímž bojovalo o víkendu v centru země přes 800 hasičů, se už podařilo dostat pod kontrolu, informovala místní média. S lesními požáry se potýká také Řecko, kde od neděle do pondělního večera hořely lesy na 63 místech. Většinu z těchto požárů se podařilo dostat pod kontrolu už v počátečním stádiu, uvedla dnes agentura AMNA.
 

V Řecku bojovali hasiči minulý týden s rozsáhlým lesním požárem na východě Peloponéského poloostrova nedaleko přímořské vesnice Kechries, asi 80 kilometrů jihozápadně od Atén. Tento požár už se podařilo zdolat, místo je ale stále pod dozorem. V pondělí hasilo asi 60 hasičů s dvěma vrtulníky požár v horské oblasti na východě ostrova Kréta.

Varování s vysokým rizikem požárů, které znamená pohotovost požárníků, policie a záchranné služby a zákaz rozdělávání ohňů v blízkosti lesa, platí v asi 50 okresech na severu a v centrální části Portugalska. Varování s nižším rizikem bylo ale vydáno pro celou zemi, a to zatím do dnešní půlnoci.

V pondělí ráno se hasičům podařilo dostat pod kontrolu požár v oblasti kolem obce Oleiros v centrálním Portugalsku. Několik lidí tam muselo být preventivně evakuováno. V souvislosti s požáry v sobotu zahynul při dopravní nehodě 21letý hasič. Toto léto už zemřeli v Portugalsku při své práci dva další hasiči.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist