https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poruba-pokracuje-v-zachrane-starych-lip
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poruba pokračuje v záchraně starých lip

30.8.2016 15:56 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravský městský obvod Poruba pokračuje v záchraně více než 160 let starých lip. Stromy čeká speciální injektáž, která by jim měla dodat potřebnou výživu, řekl mluvčí radnice Martin Otipka.
 

Čtyři starobylé lípy u kostela sv. Mikuláše se do péče odborníků dostaly už loni, kdy se odstraněním sekundární koruny podařilo stromy stabilizovat. Po těchto záchranných pracích je ve středu a čtvrtek čeká právě dodávka živin.

"Při makro-injektáži jsou pod povrchem země do stromu vyvrtány díry a hadicemi je do nich pod tlakem pouštěn živný roztok, který působí jako stimulant a má za úkol prodloužit vitalitu stromu. Tento způsob revitalizace je poměrně nákladný a má smysl dělat ho jen u významných stromů. A to je právě případ lip u kostela," uvedl starosta Petr Mihálik (ČSSD).

Čtyři dochované lípy u kostela jsou zbytkem aleje, která lemovala cestu z Poruby do Klimkovic. Podle dochovaných materiálů se alej začala sázet okolo roku 1850. Poslední dochované stromy jsou tak více než 160 let staré a jde o nejstarší stromy v Porubě.

"Je neuvěřitelné, když si člověk uvědomí, že když naši předkové stromy sázeli, Tomáš Garrigue Masaryk se zrovna narodil. Chceme je zachovat i pro další generace a věříme, že se nám podaří prodloužit jejich životnost aspoň o půl století," doplnil Mihálik.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist