https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslance-ceka-jednaci-maraton-o-210-jednacich-bodech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslance čeká jednací maratón o 210 jednacích bodech

14.10.2001 13:34 | PRAHA (ČIA)
Zatím 210 bodů má navržený program říjnové schůze Poslanecké sněmovny, která začne v úterý 16. října odpoledne. Přitom obsahuje několik kontroverzních bodů, které jednoznačně rozdělují poslance a kolem kterých se očekává bouřlivá diskuse. Proto lze jen velmi těžko předem odhadnout, zda bude stačit 10 jednacích dnů určených pro tuto schůzi, a kdy tedy schůze skončí.
 

Klíčovým bodem jednání poslanců bude vládní návrh státního rozpočtu na rok 2002, kterým by se zákonodárci měli začít zabývat ve středu odpoledne. Je však možné, že se na popud pravicových stran a lidovců vláda sama návrh stáhne a přepracuje tak, aby měla lepší pozici pro vyjednávání o jeho podpoře. Nejistý je také osud návrhu zákona o transformaci Českých drah, který chce ministr dopravy a spojů Jaromír Schling stáhnout v případě, že se pravici podaří prosadit takové pozměňovací návrhy, které by "výrazně" změnily podobu navrhovaného zákona.

Zejména pravicovým poslancům se nelíbí vládní návrh zákonů o přiznání k majetku a o zřízení Sociální pojišťovny, které se však poslancům sociální demokracie již podařilo prosadit do druhého čtení a Sněmovna se jimi bude zabývat ve druhém a třetím čtení. Podobné je to i s návrhem zákona o omezení plateb v hotovosti.

Sněmovna by se dále měla zabývat vládním návrhem zákona o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům, vládním návrhem zákona o ochraně ovzduší, vládním návrhem zákona o obalech či vládní novelou atomového zákona. Důležitý je rovněž vládní návrh novely zákona o střetu zájmů či vládní návrh zákona o partnerském soužití osob téhož pohlaví. Posledně jmenovaný návrh čeká teprve první čtení.

Rovněž do prvního čtení půjdou senátní návrh novely zákona o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, senátní návrh zákona o referendu o vstupu České republiky do Evropské unie a vládní návrh ústavního zákona o referendu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist