https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-budou-dnes-projednavat-dulezite-energeticke-zakony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci budou dnes projednávat důležité energetické zákony

20.9.2000 10:00 | PRAHA (ČIA)
Poslanecká sněmovna bude na dnešním řádném zasedání projednávat řadu návrhů zákonů, přičemž mezi ty nejdůležitější se řadí vládní návrh zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (tzv. energetický zákon) a rovněž vládní návrh zákona o hospodaření s energií. Oba vládní návrhy budou dnes procházet druhým čtením.
 

Energetický zákon má přinést především ucelený rámec pro podnikání a výkon státní správy v energetice a zajistit harmonizaci právní úpravy v této oblasti s právem Evropské unie. Tento zákon je tedy jeden z nejdůležitějších zákonů nutných k projednávání kapitoly energetika se zástupci Evropské unie. Návrh předpokládá postupnou liberalizaci trhu s elektřinou do roku 2007, kdy by měl být trh zcela liberalizován. První etapa počítá s otevřením 30 procent trhu s elektřinou v roce 2002, 50 procentní liberalizace je naplánována na rok 2005. Návrh zákona o hospodaření s energií pak obsahuje ustanovení o tzv. zeleném haléři na podporu hospodárného využívání energie. Pokud bude zákon schválen a vstoupí v platnost, budou výrobci elektřiny odvádět jeden haléř z každé kilowatthodiny, kterou prodají fyzické nebo právnické osobě. Kromě těchto zákonů se sněmovna bude rovněž zabývat návrhem časového harmonogramu na projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2001.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist