https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-odlozili-jednani-o-vinarskem-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci odložili jednání o vinařském fondu

7.11.2001 14:34 | PRAHA (ČIA)
Zemědělský výbor sněmovny dnes na svém jednání odložil formulaci svého stanoviska k novele zákona o vinohradnictví a vinařství, jehož jedním z cílů je zákonné zavedení takzvaného vinařského fondu. "Jednání o této novele jsme přerušili a vrátíme se k němu v průběhu příštího týdne. Dohodli jsme se ale, že do pátku 9. listopadu lze k tomuto zákonu podávat pozměňovací návrhy," uvedl pro ČIA člen výboru Jiří Papež (ODS).
 

Zřízení vinařského fondu by se mělo stát podle návrhu předkladatele, ministerstva zemědělství, základem samofinancovaného systému podpor ve vinohradnictví a vinařství v ČR. Bude tak možné dosáhnout postupné obnovy přestárlých vinic a jejich rozšíření ještě před vstupem ČR do Evropské unie. Vinohradnictví a vinařství se podle ministerstva zemědělství významnou měrou podílí na udržení krajiny a využití ploch, kde lze jen obtížně pěstovat jiné plodiny, a navíc vytváří pro vysoký podíl ruční práce velký počet pracovních míst. V současné době se vinohradnictvím zabývá řádově přes 10 tisíc lidí, ambicí ministerstva zemědělství je, i prostřednictvím vinařského fondu, současný rozměr vinohradnictví v ČR zdvojnásobit. Dnem vstupu ČR do Evropské unie přitom nabude účinnosti i pro naši republiku zákaz Evropské unie rozšiřovat viniční plochy. To podle ministra zemědělství Jana Fencla znamená zřídit vinařský fond co nejdříve.

Jak Fencl uvedl, návrh novely zákona nepřímo navazuje na novelu zákona o spotřebních daních, podle které by spotřební daň na révová vína byla zrušena na podzim roku 1999. Zatížení výrobků odvodem do fondu ve výši jedné koruny z jednoho litru je daleko nižší, než bylo zatížení spotřební daní ve výši 2,50 korun za jeden litr. Pěstitelé vína by měli podle návrhu kromě toho odvádět do vinařského fondu 350 korun z jednoho hektaru vinic.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist