https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-opet-navrhuji-nahradu-za-skody-zpusobene-kormorany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci opět navrhují náhradu za škody způsobené kormorány

30.1.2017 10:10 | PRAHA (ČTK)
Od 1. ledna příštího roku do 31. prosince 2019 by rybáři dostávali náhradu 100 procent prokazatelně způsobených škod a od 1. ledna 2020 až do konce roku jen 80 procent škod.
Od 1. ledna příštího roku do 31. prosince 2019 by rybáři dostávali náhradu 100 procent prokazatelně způsobených škod a od 1. ledna 2020 až do konce roku jen 80 procent škod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaromír Zumr / Naše příroda
Skupina poslanců napříč sněmovními stranami navrhuje vložit do zákona tříleté přechodné období pro vyplácení náhrad za škody, které na rybách způsobili kormoráni. Jejich návrh vychází z toho, že kormorán už od roku 2013 není uveden ve vyhlášce na seznamu zvláště chráněných živočichů, a stát proto nevyplácí náhrady za škody, které způsobí. V zákoně o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočich však na tomto seznamu zůstává.
 

Poslanci, mezi nimiž je i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), proto navrhují v novele tohoto zákona kormorána ze seznamu vyškrtnout tak, aby zákon i vyhláška byly v souladu. Změna zákona by měla nabýt účinnosti k 1. lednu příštího roku, kdy by také nastalo zmíněné tříleté přechodné období. Od 1. ledna příštího roku do 31. prosince 2019 by rybáři dostávali náhradu 100 procent prokazatelně způsobených škod a od 1. ledna 2020 až do konce roku jen 80 procent škod.

Důvodem pro vypuštění kormorána ze seznamu zvláště chráněných živočichů podle poslanců je to, že přestal existovat celospolečenský zájem na jeho ochraně. Umožnilo by to podle nich i jeho lov podle pravidel v zákoně o ochraně přírody a krajiny. "V současné době platí předpoklad, že během tohoto přechodného tříletého období budou nastartovány procesy, které povedou k postupnému snižování predačního tlaku kormorána velkého na obsádky rybníků a rybí společenstva v rybářských revírech," uvádějí předkladatelé.

Návrh na obnovu vyplácení náhrad za škody způsobené kormoránem velkým podala už jednou v tomto volebním období skupina poslanců ze zemědělského výboru. Vláda s tímto návrhem nesouhlasila a předkladatelé ho posléze stáhli.

Nynější návrh předkládají poslanci tak, aby ho Sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Nejprve ho dostane k posouzení vláda, bez ohledu na její stanovisko se jím poté bude zabývat Sněmovna. Zatím není jasné, kdy se k tomu ve zbytku volebního období dostane.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
nlm mal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist