https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-podle-ekologickych-organizaci-ohrozuji-demokracii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci podle ekologických organizací ohrožují demokracii

14.10.1999 11:50 | PRAHA (EkoList)
Přímé ohrožení demokracie by znamenala podle českých ekologických iniciativ novelizace zákona na ochranu přírody a krajiny, kterou navrhuje skupina poslanců v čele s Václavem Brouskem z ODS. Kromě něj jsou mezi navrhovateli i poslanci ČSSD a poslanec Lobkowicz z KDU-ČSL.
 

"Změna by znamenala výrazné omezení možnosti veřejnosti zasahovat do rozhodovacích procesů u nás," říká Daniel Vondrouš z Hnutí DUHA. Podle něj je motivace předkladatelů dvojí. "Jednak občanská sdružení komplikují svou účastí situaci státních úředníků, když dělají chyby a jednak se tak sdružení dostanou k informacím o projektech, jejichž zveřejnění může být politikům nepříjemné, protože by vyvolalo odpor veřejnosti."

"Změna by navíc znamenala omezení vynutitelnosti práva u nás, což je jedna z věcí, kterou kritizuje i včera zveřejněná hodnotící zpráva Evropské komise," doplňuje Jindřich Petrlík z Dětí Země. "Je to v podstatě jakešovská snaha českých poslanců, která říká lidem: nechte nás rozhodovat a vraťte se ke sbírání odpadků a čištění potůčků," dodává Petrlík.

K protestu ekologických iniciativ se přidaly i představitelé několika desítek českých obcí. Dopis poslancům v němž je žádají, aby s návrhem novely nesouhlasili, podepsalo 41 zástupců obcí z České republiky. Obdobný dopis nevládních organizací z různých oblastí činnosti podepsala téměř stovka z nich. Zároveň pokračuje sběr podpisů pod protestní petici, která vznikla 25. září. "Zatím se nám sešlo 500 podpisů, ale předpokládáme, že to nejsou všechny, které byly v republice shromážděny," říká člen petičního výboru Jindřich Petrlík. Podle něj ani touto schůzí sněmovny sběr podpisů pod petici neskončí, ale bude pokračovat dál.

"Je to už druhý pokus o totéž," připomíná Daniel Vondrouš květnovou aktivitu Brouskova stranického kolegy Karla Sehoře, který se pokusil prosadit prakticky totéž.

Podle Vondrouše je velká šance, že novela Poslaneckou sněmovnou neprojde. "Doufáme, že kluby ČSSD a KSČM budou hlasovat zamítavě, tak jako v případě Sehořova návrhu, a že Čtyřkoalice nezvedne ruku pro takto jasně protidemokratický a protievropský návrh," řekl Vondrouš. Poslanecký klub ČSSD by se navíc mohl orientovat i postojem vlády, která Brouskův návrh odmítla jednomyslně.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist