https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-schvalili-obalovy-zakon-vratne-lahve-ale-nepodporili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci schválili obalový zákon, vratné láhve ale nepodpořili

26.10.2001 14:05 | PRAHA (EkoList)
Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila návrh zákona o obalech. Poslanci se ale neřídili doporučením a usnesením parlamentního výboru pro životní prostředí a nepodpořili relativně vysoké kvóty pro recyklaci obalů. Neprošel ani paragraf, podle kterého by v budoucnu nebylo možné na výrobu obalů používat PVC. Proti návrhu se postavila zejména ODS a ČSSD.
 

Poslanec Rudolf Tomíček (ČSSD) hlasoval nakonec proti zvýhodnění recyklace

Podle návrhu ekologických organizací a ministerstva životního prostředí (MŽP), který podpořil také parlamentní Výbor pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, měli výrobci zajistit, aby se do roku 2005 recyklovalo 50 % obalů a od roku 2008 pak 80 %. Tento návrh však sněmovnou neprošel. Proti hlasovali i někteří členové zmíněného výboru, který jej přitom 27. září přijal jednomyslně. Mezi poslanci, kteří od té doby změnili svůj postoj, byli například Miroslav Beneš a Libor Krátký z ODS či Rudolf Tomíček z ČSSD. "Hlasování těchto poslanců ukazuje, jak intenzívní bylo v posledních týdnech lobbování firem, které měly komerční zájem na neúspěchu vratných láhví," komentuje to koordinátor Koalice za záchranu vratných lahví Ivo Kropáček z Hnutí DUHA.

Právě poslanci vládní ČSSD a smluvně opoziční ODS se postavili proti tomuto návrhu nejrazantněji. Proti byli i čtyři poslanci US. "Přitom má Čtyřkoalice ve svém programu doslova, že obnoví systém vratných lahví," diví se mluvčí Hnutí DUHA Karolína Šůlová. Hlasování klubu ČSSD zase, podle tvrzení Hnutí DUHA, ovlivnila "dramatická intervence Miroslava Grégra", který si těsně před hlasováním vyžádal slovo a proti vratným lahvím se postavil. Hnutí DUHA jej proto dnes hodlá písemně požádat, aby doložil některá tvrzení z toho, co řekl před poslanci.

Neprošel ani návrh, který zakazoval používání polyvinylchloridu (PVC) na výrobu obalů od 1. ledna 2008. "To je velká prohra, teď už zákaz PVC nepředpokládá žádný zákon. Přitom PVC je například při spalování zdrojem velmi toxických látek," řekl dnes EkoListu Miroslav Šuta, šéf toxické kampaně ekologické organizace Greenpeace. Dosud byl budoucí zákaz PVC obsažen v zákoně o odpadech. Od 1. ledna 2002 však začne platit nový odpadový zákon, který už zákaz PVC neobsahuje. "Ministr Kužvart nám slíbil, že zákaz zůstane zachován v zákonu o obalech, ale neprošlo ani to," lituje Šuta. Proti hlasovala celá ODS, poslanci vládní ČSSD hlasovali rozpolceně. "Pokud by sociální demokracie hlasovala společně, mohlo to dopadnout lépe," konstatuje Šuta.

V zákoně zůstala povinnost obchodníků, kteří mají prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečních, nabízet zákazníkům nápoje ve vratných i nevratných obalech zároveň.

Zákon byl přijat jen těsnou většinou hlasů. Podpořilo jej 89 poslanců ze 168 přítomných, naopak 60 jich bylo proti. Normu ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist