https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-se-budou-zabyvat-silnicni-dani-jeste-v-cervenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci se budou zabývat silniční daní ještě v červenci

28.6.2001 18:21 | PRAHA (ČIA)
Poslanci dnes počtem 78 hlasů rozhodli o dodatečném zařazení poslaneckého návrhu úpravy silniční daně ještě na program právě probíhající schůze Poslanecké sněmovny. Tato novela počítá s tím, že pro vozidla uvedená do provozu do 31. prosince 1989 se základní sazba zvýší o 15 procent, pro vozidla splňující standardy Euro 2 naopak sníží o 50 procent a vozidla splňující standardy Euro 3 by nemusela do konce roku 2003 platit silniční daň vůbec.
 

Na přípravě návrhu novely silniční daně se podílelo i sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia, které vzalo osud do svých rukou poté, co vláda nedodržela slib a svůj vlastní návrh úpravy této problematiky nepředložila. "Ještě v únoru nás ministr Schling ubezpečil, se do konce února bude tato novela v paragrafovaném znění. Je červen a stále se nic neděje," zdůraznil prezident sdružení Vladimír Starosta.

Vládě se ale tento návrh příliš nelíbí. Nepovažuje totiž za vhodné rozšířit a prodloužit daňové zvýhodnění u silničních vozidel splňujících limity EURO 2. "Navržená daňová úleva již nemůže splňovat návrhem zákona zamýšlený účel, to je motivovat poplatníky daně k obměně zastaralého vozového parku, neboť tato vozidla jsou již technicky zastaralá," stojí ve vládním stanovisku k návrhu novely.

Předložený návrh zákona prý rovněž předpokládá zpětnou účinnost navržené právní úpravy, což je nepřípustné. Kromě tohoto by vznikly u celních orgánů i značné problémy s vracením daně, jíž podléhají vozidla registrovaná v zahraničí a nacházející se na území České republiky. "Předložený návrh zákona také neobsahuje podrobnější odhad finančního dopadu na státní rozpočet a na daňové poplatníky," domnívá se vláda.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist