https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-se-nechali-informovat-o-nemeckem-zakone-o-obnovitelnych-zdrojich-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci se nechali informovat o německém zákoně o obnovitelných zdrojích energie

7.12.2001 17:00 | PRAHA (EkoList)
V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR dnes proběhl seminář o německých zkušenostech se zákonem o obnovitelných zdrojích energie. Hlavním hostem semináře byl poslanec německého Bundestagu Hans-Josef Fell, který do Prahy přijel na pozvání poslanců Libora Ambrozka (KDU-ČSL) a Zdeňka Kořistky (US). V SRN totiž od 1. dubna 2000 platí zákon, který mj. garantuje výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (větrná, vodní, z biomasy) její výkup za pevně stanovené zvýhodněné ceny.
 

U nás podobný zákon zatím není. Podle poslance Libora Ambrozka se návrh takového zákona objeví ve sněmovně nejdříve až po volbách v příštím roce. Nicméně právě v těchto dnech vchází v platnost Cenový věstník cen energie z obnovitelných zdrojů. "Je to doslova historický den pro Českou republiku," komentoval skutečnost pro novináře Jan Motlík z Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.

Německá energetická politika v oblasti obnovitelných zdrojů je podle Fella velmi úspěšná. Od roku 1998, kdy došlo v Německu ke změně vlády, existuje v této oblasti mnoho podpůrných programů a zákonů. Navíc Německo podporuje také výzkum v této oblasti. Zákon o obnovitelných zdrojích energie pak podle Fella nevyžaduje žádné prostředky ze státního rozpočtu, neboť vytváří vhodné podmínky pro investice, a předepisuje také výkupní ceny. "Zákon je zatím velmi úspěšný. Pokud se nám bude dařit jako poslední rok, pak cíl, který jsme si stanovili do roku 2010, splníme už v roce 2005," říká Fell.

Oblast obnovitelných zdrojů má v Německu také obrovský význam pro trh práce. "V tomto sektoru dnes v Německu pracuje asi 120 000 lidí, což je čtyřikrát víc než u jaderné energie," tvrdí Fell. Zákon je navíc podle Fella slučitelný se zákony Evropské unie, což potvrdil i Evropský soudní dvůr, ke kterému se proti zákonu odvolaly německé energetické podniky. Evropský soudní dvůr rozhodl, že ochrana životního prostředí je v EU důležitější princip než ochrana hospodářské soutěže.

Podle Libora Ambrozka brání v České republice mohutnějšímu rozvoji obnovitelných zdrojů energie především nadbytek energie. Podíl obnovitelných zdrojů je tak u nás pouze 3,8 procent, v Německu to je přes 8 procent. "Jedna třetina energie u nás jde na vytápění a tam je třeba nasměrovat naše úsilí," nastínil možné řešení Jan Motlík, který si také německému poslanci stěžoval na spory mezi ministerstvem životního prostředí a ministerstem průmyslu a obchodu ohledně obnovitelných zdrojů energie. Podle Fella byl v Německu podobný konflikt, ale tamní poslanci se ho rozhodli sami vyřešit a nepřenechávat hádky ministerstvům.

Fell také upozornil české poslance, aby upřednostnili systém garantovaných výkupních cen před systémem kvót, který přijali za svůj některé země EU, ale vůbec se neosvědčil. Jako příklad uvedl Fell Francii, která od systému kvót ustoupila a od srpna loňského roku má zákon založený na garantovaných výkupních cenách a vyplatilo se jí to. Naopak Dánsko podle Fella na kvótový systém těžce doplatilo.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist