https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanecka-snemovna-zamitla-stavebni-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanecká sněmovna zamítla stavební zákon

24.5.2001 11:46 | PRAHA (ČIA)
Změnit stavební zákon tak, aby bylo možné vyvlastnit pozemky pro výstavbu průmyslových zón, navrhuje skupina poslanců ČSSD v čele s předsedou Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Josefem Hojdarem. S jejich návrhem novely stavebního zákona vyslovila před dvěma týdny souhlas vláda. Poslanci však návrh odmítli již v prvním čtení, když "pro" zamítnutí hlasovalo 95 zákonodárců, "proti" 87.
 

Proti znění návrhu novely zákona protestovaly Unie svobody (US) i Občanská demokratická strana (ODS). Poslanec US Zdeněk Kořistka, který původně byl jedním z iniciátorů novely, svůj podpis pod navrhovanou novelou nakonec stáhl. US prohlásila, že "průmyslové zóny jsou komerčním využitím pozemků, a proto stát nemá právo k tomuto účelu vyvlastňovat soukromý majetek." Podle Kořistky konečná verze nesplňovala původně dohodnuté body. "Nebylo dodrženo to, že půjde o společný návrh poslaneckých klubů ČSSD, ODS, US a KDU-ČSL," vysvětlil jeden z důvodů svého nesouhlasu poslanec Kořistka. Podle poslance byl návrh také podán v jiné verzi, než byla mezi ostatními kluby konzultována.

ODS si podle svého místopředsedy, poslance Petra Nečase umí představit vyvlastnění soukromého majetku pouze v případech, kdy se jedná o klíčový zájem státu. Jako příklad uvedl Nečas budování dopravní infrastruktury (silnic či dálnic, železničních tratí), či jedná-li se o zajištění vnitřní nebo vnější bezpečnosti země.

Návrh novely stavebního zákona je reakcí na případ z Hranic na Moravě, kdy majitelka jedné části pozemku, na kterém má stát nová továrna firmy Phillips, odmítla svou parcelu odprodat za navrhovanou cenu a požadovala cenu vyšší. Odpůrci argumentují tím, že nelze vytvářet zákony podle každého jednotlivého případu, který se v budoucnu vyskytne.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist