https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-zirafy-v-kongu-jsou-na-pokraji-vyhynuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední žirafy v Kongu jsou na pokraji vyhynutí

18.1.2016 10:03 | KINSHASA (ČTK)
Počty žiraf v parku Garamba zdecimovala desetiletí bojů v zemi i v sousedním Jižním Súdánu. Ještě v roce 1993 tu bylo 356 žiraf; do roku 2007, kdy skončila občanská válka, ale jejich počet klesl na 86
Počty žiraf v parku Garamba zdecimovala desetiletí bojů v zemi i v sousedním Jižním Súdánu. Ještě v roce 1993 tu bylo 356 žiraf; do roku 2007, kdy skončila občanská válka, ale jejich počet klesl na 86
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hejtmánek
Na pokraji vyhynutí jsou žirafy v Kongu. Ochránci přírody varovali, že zbývá jen 38 kusů žiraf, které se snaží znovu osídlit rezervaci Garamba, jež je velká zhruba jako Severní Irsko. Informoval o tom zpravodajský server The Times.
 

Národní park Garamba byl založen už v roce 1938 a v roce 1980 byl zařazen na seznam světového dědictví UNESCO; od roku 1984 (s přestávkou 1992-1996) je veden i na seznamu světového dědictví v ohrožení.

Počty žiraf v parku Garamba zdecimovala desetiletí bojů v zemi i v sousedním Jižním Súdánu. Ještě v roce 1993 tu bylo 356 žiraf; do roku 2007, kdy skončila občanská válka, ale jejich počet klesl na 86.

V současnosti se po parku pohybují jen dvě skupinky s celkovým počtem 34 dospělých žiraf a čtyř mláďat. Jeden samec připadá na 2,4 samičky, což je podle ochránců přírody udržitelné. Ale pokud bude park provázet smůla a uhyne byť jen pět žiraf, pak už místní populace dál nebude životaschopná.

Obyvatelé Konga sice tradičně neloví žirafy na maso, protože věří, že jeho konzumace je spojená s leprou. Místní kmenoví náčelníci si ovšem velmi cení žirafí kůže na čepice a z ocasů si dělají pomůcku na odhánění much. Žirafí čepice a ovívátko jsou tradičním symbolem jejich moci.

V Jižní Súdánu, který od prosince 2013 sužuje občanská válka, se žirafí kůže používají jako tradiční věno.

Národní park Garamba býval jedním z posledních známých útočišť nosorožce tuponosého severního, který je poddruhem nosorožce severního. Poslední kus tu strážci parku viděli na vlastní oči v roce 2006 a stopy našli ještě o rok později.

Dva nosorožci tuponosí severní v loňském roce uhynuli v zajetí - jeden v San Diegu a jeden v České republice. Nyní už zbývají poslední tři kusy, samec Súdán a samice Nájin a Fatu žijící v keňské rezervaci Ol Pejeta, kde jsou pod neustálým ozbrojeným dohledem. Všichni tři jsou majetkem královédvorské zoo.

"V parku Garamba už jsme přišli o všechny nosorožce tuponosé severní," řekl šéf konžského úřadu pro volně žijící zvířata. "Obávám se, že žirafy budou další na řadě."

Garamba už přišla také o své smečky psů hyenovitých, kteří jsou od roku 1990 na seznamu ohrožených druhů, a také o svou populaci antilopy Derbyho, jež patří mezi největší a nejpomalejší druhy antilop na světě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist