https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pospisil-prodej-statni-zemedelske-pudy-nadlouho-zablokuje-investice-do-krajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pospíšil: Prodej státní zemědělské půdy nadlouho zablokuje investice do krajiny

7.6.2001 17:38 | PRAHA (ČIA)
Prodej státní zemědělské půdy, která je v současné době ve správě Pozemkového fondu ČR (PF), na dlouhou dobu zablokuje veškeré investice do krajiny. V rozhovoru pro ČIA to dnes uvedl tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Michal Pospíšil.
 

Podle jeho osobního názoru by bylo ze strategického hlediska rozumnější, kdyby PF tuto půdu pronajímal, a mohl tak navíc na pozemcích, obvykle v příhraničních oblastech, uplatnit veřejný zájem. "V současné době je ale zhruba 800 tisíc hektarů ve správě PF vyblokováno pro jakékoli podnikatelské záměry, protože není možné například získat stavební povolení. Pozemkový fond nepotvrdí jediný dokument, protože neví, kdy půdu prodá," konstatoval Pospíšil.

Proces prodeje státních pozemků je odhadován na několik let, možná na celé desetiletí. Urychlit by jej měla novela zákona 95/1999 o prodeji státní půdy, kterou již schválila ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. Novela zároveň podstatným způsobem rozšiřuje předkupní práva na státní půdu ve prospěch současných nájemců. Soukromí zemědělci přitom podle Pospíšila toto rozšíření vítají. Za nejdůležitější novelizaci považuje tajemník ASZ limit 300 hektarů jako maximální výměru pozemků, na kterou má současný nájemce předkupní právo. To podle něj zamezuje spekulantům zprivatizovat "obrovské tisícihektarové latifundie" ve prospěch zahraničních investorů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist