https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/postizeni-na-morave-zadaji-po-lesich-cr-hlavne-penize-prvni-pomoc-podnik-poslal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Postižení na Moravě žádají po Lesích ČR hlavně peníze, první pomoc podnik poslal

1.7.2021 17:45 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Postup, jak o pomoc Lesů ČR požádat, podnik zveřejnil na svém webu.
Postup, jak o pomoc Lesů ČR požádat, podnik zveřejnil na svém webu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé postižení na jižní Moravě tornádem žádají státní podnik Lesy České republiky (LČR) především o peněžní pomoc. Z dosud přijatých žádostí to bylo asi 80 procent. Prvních 400 000 korun podnik ve středu žadatelům proplatil. Lidé mohou žádat o dar 100 000 korun nebo až o 50 metrů krychlových dřeva na nový krov. ČTK to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.
 

"Přijali jsme téměř 200 žádostí a další přicházejí. Uzavíráme smlouvy a prvním čtyřem žadatelům jsme už odeslali peníze. V lesích se připravují deseti- až dvanáctimetrové smrkové klády na nové krovy. Děláme vše pro to, abychom situaci lidí postižených tornádem zlepšili," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

První smrky na trámy pro nové krovy podnik začal kácet v úterý v lesích na Svitavsku. Kamiony odtud v pátek odvezou na pily prvních asi 200 metrů krychlových smrkové kulatiny, uvedla mluvčí. Pila již klády zpracuje a pořeže podle požadavku stavebníka.

Postup, jak o pomoc Lesů ČR požádat, podnik zveřejnil na svém webu. Lidé tam naleznou i kontaktní osoby, které přijímají žádosti a případně jim poradí.

Tornádem a vichřicemi byl na konci června postižen i státní podnik. Odhaduje, že mu vichřice v celé ČR poškodily až 300 000 metrů krychlových dřeva, což je trojnásobek prvního odhadu z pondělí. Z toho v oblasti zasažené tornádem by mělo být poničeno asi 50 000 metrů krychlových dřeva.

Poškozených 300 000 metrů krychlových představuje asi dvě procenta z letos plánované těžby Lesů ČR ve výši kolem 14 milionů metrů krychlových. "Stromy jsou nalomené, vyvrácené nebo zlomené. Práce už začaly. Uvolňujeme cesty a pokračujeme ve zpracování kalamitního dříví," uvedl Vojáček. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist