https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/postizeni-zemedelci-dostanou-nahrady-podle-tzv-pasem-sucha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Postižení zemědělci dostanou náhrady podle tzv. pásem sucha

15.11.2000 19:15 | PRAHA (ČIA)
Vláda dnes schválila metodiku pro poskytnutí kompenzace zemědělcům postiženým jarním suchem. Stát rozdělí 5 mld. Kč náhrad podle vymezených pásem sucha. Na dnešní tiskové konferenci to novinářům oznámil místopředseda vlády Vladimír Špidla. Nařízení vlády by mělo být přibližně za dva týdny publikováno ve Sbírce zákonů a nabýt tak účinnosti.
 

Metodika vymezuje katastrální území s nárokem na kompenzaci ztrát, bodově hodnotí poklesy výnosů zemědělských plodin a podle počtu bodů stanoví výši podpory. Tyto oblasti sucha budou přesně stanovené podle pedologických a meteorologických dat. Při vyplácení podpor bude stát rozlišovat celkem tři oblasti postižení - pásma mírného, silného a totálního sucha. seznam takto postižených oblasti bude zveřejněn na webových stránkách ministerstva zemědělství.

Celkové škody, které zemědělci utrpěli, přesahují podle ministerstva zemědělství původně odhadovaných 10,7 miliardy korun. Pětimiliardovou pomoc zemědělcům za škody způsobené suchem chce stát krýt vydáním dluhopisů.

První pracovní den od nabytí účinnosti nařízení mají žadatelé možnost podávat na Územní odbory ministerstva zemědělství své žádosti. Z jednání resortů zemědělství a financí vyplývá, že polovina prostředků by mezi zemědělce měla být rozdělena formou zálohy, a to okamžitě jakmile budou určené prostředky k dispozici.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist