https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/postoje-obcanu-k-demonstracim-proti-globalizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Postoje občanů k demonstracím proti globalizaci

13.9.1999 10:00 | PRAHA (EkoList)
Podle 11 % lidí by se "Street Parties" neměly vůbec konat. Sedmdesát procent by stanovilo striktní podmínky.
 

Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM), který se uskutečnil prvních čtrnáct dní v červenci.

Téměř polovina dotázaných (45 %) ovšem nedokázala odpovědět na otázku, o co hnutí, která "Street Parties" pořádají, vlastně usilují. Podle 10 % lidí jde pouze o záminku k vybití agresivity, 8 % lidí se domnívá, že jde o způsob, jak na sebe upozornit. Podle 8 % dotázaných je hlavním cílem demonstrací protest proti monopolizaci ekonomiky, podle 3 % upozornění na ekologické problémy. Stejné procento lidí považuje za prvotní účel "Street Parties" protest proti systému.

graf

Polovina respondentů (49 %) by si přála zásah policie už ve chvíli, kdy demonstranti slovně projeví úmysl ničit majetek či ohrožovat občany. O 9 % lidí méně vidí zásah jako optimální, až když k ničení začne opravdu docházet.

Dosavadní zásahy byly přiměřené podle 44 % dotázaných a podle 33 % dokonce příliš mírné. Příliš tvrdě doposud zasahovala policie podle 12 % dotázaných.

V průzkumu oslovil IVVM 1026 osob, reprezentujících obyvatelstvo starší 15 let.

Nejznámější a nejsledovanější z dosavadních "Street Parties" v ČR doposud proběhla 16. května 1998 v Praze. Tvrdý zásah policie si tehdy vysloužil velkou kritiku. Podpořili jej ale jak tehdejší policejní prezident Tomášek, tak i ministr vnitra Cyril Svoboda (KDU-ČSL).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist