https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potapeci-mapujici-hranickou-propast-ziskaji-cenu-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potápěči mapující Hranickou propast získají Cenu města

11.11.2016 11:43 | HRANICE (ČTK)
Město Hranice ocenilo dlouholetý výzkum i výsledky práce, která nedávno dostala propast na seznam nejhlubší zatopené jeskyně na světě.
Město Hranice ocenilo dlouholetý výzkum i výsledky práce, která nedávno dostala propast na seznam nejhlubší zatopené jeskyně na světě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Libor Čech / www.hranickapropast.cz
Potápěči České speleologické společnosti z Hranického krasu, kteří dlouhodobě zkoumají hlubiny Hranické propasti, získají cenu města Hranic. Rozhodli o tom ve čtvrtek zastupitelé. Město tím chce ocenit jejich dlouholetý výzkum i výsledky práce, která nedávno dostala propast na seznam nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Cenu města převezmou v lednu, sdělil dnes mluvčí radnice Petr Bakovský.
 

"Speleologové získali toto ocenění za systematický výzkum Hranické propasti, který začal již v roce 1963. Tento výzkum je ztížen podmínkami, které v propasti panují. Přesto se průzkumem propasti nepřetržitě zabývá už několikátá generace jeskynních potápěčů obětujících vlastní finance, úsilí, dovednosti i zdraví," uvedl Bakovský. Připomněl, že jejich systematická týmová práce stále přináší nové poznatky o propasti, její morfologii, hloubce, genezi či výplních.

Výzkum přinesl i řadu hloubkových potápěčských rekordů. Člen týmu David Čani je držitelem současného českého hloubkového rekordu 180,4 metru, ještě do větších hloubek se dostal Polák Krysztof Starnawski, který s potápěním v Hranické propasti začal v roce 1997. Postupně zde posouval hranice dosažených hloubek, v říjnu 2012 se potopil až do 225 metrů.

Odborníci propast zkoumají také sondami, které postupně posouvají dosavadní zmapované údaje o její hloubce. Při posledním výzkumu letos v září dostali potápěči svým výzkumem Hranickou propast na seznam nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Česko-polská expedice spustila sondu pomocí robota až do 404 metrů. Dna však nedosáhla, měření zastavil konec kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Cena města, kterou Hranice udělují autorům významných děl, objevů a vědeckých prací nebo osobám a kolektivům, kteří podali mimořádný výkon, dosáhli významných úspěchů a mají vztah k městu, získá kromě speleologů také kameraman Petr Čepický. Podílel na známých televizních pořadech, na mnohých z nich se podílí také jako autor a režisér, doplnil mluvčí radnice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist