https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potapeci-nasli-u-reckeho-ostrova-zaliv-plny-plastovych-koralu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potápěči našli u řeckého ostrova "záliv plný plastových korálů"

1.8.2019 07:09 | ATÉNY (ČTK)
V zátoce proto pluje velké množství různobarevných plastových tašek a dalšího odpadu. / Ilustrační foto
V zátoce proto pluje velké množství různobarevných plastových tašek a dalšího odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jako "záliv plný plastových korálů" popsali potápěči svůj nález u řeckého ostrova Andros v Egejském moři. V roce 2011 se zde totiž po silných deštích zřítila do moře skládka. V zátoce proto pluje velké množství různobarevných plastových tašek a dalšího odpadu, informovala agentura Reuters.
 

"Dost to mnou otřáslo a myslím, že to otřáslo každým, kdo to viděl," uvedla Arabella Rossová, potápěčka, která se několik posledních měsíců podílela na čištění zátoky. "Bylo to jako ráj Karibského moře, kde najdete korálové útesy hrající všemi barvami. Bylo to úplně stejné, ale místo korálů to byly tašky," dodala.

Potápěči podle ní při akci vytrhávali modré, černé a žluté tašky zamotané kolem útesů. Sbírali také ty, jež se volně vznášely mezi rybami.

Arabella a zbytek jejího týmu zvládli uklidit pouze část plastového odpadu, který v zátoce našli. A to i přesto, že z moře vytáhli několik tisíc pytlíků a tašek. U Androsu a u Salaminy, malého ostrova poblíž Atén, nasbírali rovněž asi 300 kilogramů zahozených rybářských sítí, zvaných sítě duchů, do kterých se často zachytávají zejména želvy.

Středozemní moře patří mezi jedno ze světových moří nejvíce znečištěných plastem, uvedl v červnu Světový fond na ochranu přírody (WWF). Řecko podle WWF vyrobí asi 700.000 tun plastového odpadu ročně, tedy asi 68 kilogramů na osobu. Asi 11.500 tun skončí každý rok v moři, z čehož téměř 70 procent vypluje u řeckého pobřeží, které je jedno z nejdelších na světě.

"Pokud si lidé nejsou jistí tím, kam jejich odpad mizí, tak my ho vidíme pokaždé, když jdeme do vody," řekla Arabella.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist