https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potapeci-vycistili-more-u-izraelskych-brehu-od-desitek-kilogramu-odpadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potápěči vyčistili moře u izraelských břehů od desítek kilogramů odpadků

12.6.2022 01:05 | TEL AVIV (ČTK)
Podařilo odstranit 150 kilogramů odpadků, především lahví, sáčků, rybářských udic a sítí, hliníkových konzerv, ztracených ručníků, a dokonce i lehátko. Ilustrační foto
Podařilo odstranit 150 kilogramů odpadků, především lahví, sáčků, rybářských udic a sítí, hliníkových konzerv, ztracených ručníků, a dokonce i lehátko. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U izraelské Caesareji potápěči někdy najdou poklady vztahující se ke starověké předchůdkyni dnešního moderního města. Tentokrát do vody nešli kvůli historii, ale sbírat odpadky, informovala agentura Reuters.
 

Dvacet pět dobrovolníků nasbíralo 45 kilogramů předmětů, které v moři nemají co dělat. Izraelci akci uspořádali ke světovému dni oceánů, který sice připadl na středu, ale v Izraeli podmořský úklid odložili na víkend. V Izraeli je to pátek a sobota.

Sběr odpadu se konal nejen u středomořského, ale i rudomořského pobřeží, kde se zaměřil na vody u letoviska Ejlatu. Tam se podařilo odstranit 150 kilogramů odpadků, především lahví, sáčků, rybářských udic a sítí, hliníkových konzerv, ztracených ručníků, a dokonce i lehátko.

Akci zorganizovala izraelská federace potápěčů s pomocí ministerstva ochrany životního prostředí a agentury národních parků.

Podle statistik OSN končí v mořích každou minutu množství plastu, které by zaplnilo jedno popelářské auto. Plast se rozkládá desítky let a rozsáhle poškozuje celý mořský ekosystém.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist